A lotharingiai quiche, vagyis a klasszikus „Quiche Lorraine”, Franciaország északkeleti régiójából, Lotharingiából származik. Eredetileg egyszerű, paraszti eredetű étel volt, amely tojásból és tejszínből készült, gyakran kevés füstölt szalonnával gazdagítva.
A 16-17. században vált népszerűvé a vidéki konyhában, majd a 19. században kezdett elterjedni a francia gasztronómiában, mint elegáns előétel vagy könnyű fogás.
Hidegen, melegen egyaránt kínálható és nagyon finom mindkét formában.
Kép: pixabay.com
A quiche jellegzetessége a omlós tésztából készült alap és a krémes tojás-tejszín töltelék, amelyet az idők során különféle hozzávalókkal – például sajttal, hagymával vagy zöldségekkel – gazdagítottak. Ma már a világ számos országában a klasszikus francia konyha ikonikus darabjaként tartják számon.
Az omlós tészta készítésének van néhány szabálya, amit betartva biztosak lehetünk a kitűnő végeredményben. Hideg vaj és hideg kéz kell hozzá, no meg hűtőben való pihentetés. Ennyi az egész.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
9 dkg hideg vaj
egy mokkáskanál só
1-2 evőkanál jéghideg víz
Töltelék:
10 dkg bacon
1,5 dl tejszín (legalább 30 százalékos)
1 dl 2,8 százalékos tej
3 tojás
só, bors
Elkészítés:
A tésztához valókból minél gyorsabban tésztát gyúrunk. Ne dolgozzuk túl, ne gyurmázzuk túl sokat, mert a kéz melegétől hamar elolvad a vaj, az pedig ennek a matériának nem tesz jót. Akkor járunk legjobban, ha a hozzávalókat egy késes betétű aprítógéppel, pulzáltatva a motort, dolgoztatjuk össze néhány másodperc alatt.
Folpackba csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe a tésztát.
Amíg pihen, pirítsuk meg a kockákra vágott bacont, szűrjük le a zsírjából, bár sok nem fog keletkezni, ha jófajtát választottunk.
Keverjük el a tejet, tejszínt és tojást, sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele szerecsendiót. Ezután a tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra, béleljünk ki vele egy 23-24 centis tűzálló edényt úgy, hogy a felső papírt eltávolítjuk a tésztáról, majd a másik, alsó papír segítségével belefordítjuk az edénybe. Szurkáljuk meg a tésztát, borítsuk be sütőpapírral, szórjunk rá babot, és végezzünk egy 10 perces úgynevezett vaksütést.
A 10 perc letelte után vegyük ki a tésztát a sütőből, távolítsuk el belőle a babot és a papírt, szórjuk bele a szalonnát, öntsük a tetejére a tojásos keveréket, és süssük készre további 30 perc alatt.
Süthetjük egy nagy edényben, de megtölthetünk egy személyes formákat is, úgy talán még mutatósabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése