Vannak napok, amikor nem akarunk bonyolult dolgokat a konyhában – csak valami frisset, ropogósat, színeset. Ilyenkor jön jól ez a csirkés taco, amit nálunk mindenki imád. A titka az, hogy a csirkemell egy éjszakát pihen a pácban, így másnapra omlós, ízes és illatos lesz.
A páchoz csak néhány dolog kell, aztán irány a hűtő. Másnap (vagy néhány óra múlva) már csak gyorsan serpenyőbe dobom, és pár perc alatt megsül.
A tortilla belsejébe ropogós saláta, friss pico de gallo, egy kis reszelt sajt és csípős majonéz kerül – ez utóbbi adja meg a végső lendületet az egésznek.
Összehajt, kézbe kap, és már indul is a fiesta a konyhában! 🌶️
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé (használhatsz combfilét is, ha azt szeretitek)
kukoricalisztből készült taco kagylók (Auchan, Tesco a beszerzési helyük, de használhatsz sima tortilla lapokat is, azt meg már tényleg minden négybetűs áruházban lehet kapni)
Én ezt használom:
a csirke pácolásához:
5 evőkanál olívaolaj2 evőkanál taco vagy fajitas fűszerkeverék, de grillcsirke fűszersó is tökéletes
só, bors
fél lime leve
a pico de gallóhoz:
3 paradicsom (felnegyedelve, magházuk eltávolítva)
1 kicsi lilahagyma nagyon apróra vágva
néhány csepp lime-lé
só
egy kevés friss koriander (ha nincs, hát nincs, bár jót tesz neki)
fotó: pixabay.com
a taco összeállításához:
salátalevelek összevágva
a kedvenc sajtotokból egy kevés reszelve
tejföl
korianderlevelek
avokádó szeletek (elhagyható, de nagyon finom benne)
csípős majonéz: keverjünk össze majonézt egy kevés tejföllel vagy joghurttal, ízesítsük a kedvenc csípős szószunkkal, lehet az gochujang, sriracha, vagy bármi más, keverjük el alaposan, ha kell, sózzuk meg, és már használható is
Elkészítés:
A pác hozzávalóit összekeverjük, a csirkét bepácoljuk néhány órára, de akár egy éjszakára is, jót fog tenni neki. Alaposan forgassuk át a húsdarabokat, ha hosszabban pihentetjük a csirkét, néhányszor megmozgathatjuk a pácban.
Egy kevés olajon süssük meg a csirkéket. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjanak ki a darabok, a tacoban a csirke fantasztikus voltát az adja, ha szaftos a hús. De persze ellenőrizzük le, hogy teljesen átsült-e!
Hagyjuk tíz percig pihenni a húst, majd kockázzuk, csíkozzuk fel.
A taco kagylókat/tortillákat száraz serpenyőben kíméletesen melegítsük meg, majd állítsuk össze az ételt. Legalulra mehet a salátalevél, rá a hús, arra a paradicsomos salsa, a sajt, ha használunk, jöhetnek az avokádó szeletek, végül koronázzuk meg a tacónkat valamilyen szósszal. Ez lehet készen vásárolt termék is, amit szeretünk (mondjuk ne bbq szósz legyen azért, az egy másik bábszínház), de egy kis csípős majonéz is tökéletes hozzá.
TIPP:
A taco fűszerkeverék alapvető összetevői a chili por, római kömény, fűszerpaprika, fokhagymapor, só, oregánó és bors. Gyakran tartalmaz füstölt paprikát és vöröshagymaport.Ha teheted, ne hagyd ki a lime-ot a taco készítése során. A citrom is savanyú, de a lime, az lime, na.
Tacóba tölthetsz fűszeres darált húst, más típusú zöldségeket, vörösbabot, kukoricát, de lehet készíteni húsmentes tacót is. Érdemes kísérletezni vele szerintem, egyik alapköve lehet annak, hogy több zöldséget fogyasszon a család.
Taco fűszerkeverékek, amik elérhetőek itthon is:
Taco kagylókat otthon is süthetsz, majd megmutatom, de az egy másik bejegyzés témája lesz.






Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése