A bagel Lengyelországból, a 17. századi krakkói zsidó közösségből ered. Az első írásos említése 1610-ből származik, kör alakja a folytonosságot és az élet körforgását jelképezte.
A bagelt a kelet-európai zsidó bevándorlók vitték magukkal az Egyesült Államokba a 19–20. század fordulóján, ahol New Yorkban vált igazi ikonikus streetfooddá.
Európában csak a 20. század végén kezdett újra népszerű lenni, főként az amerikai kávézóláncok (pl. Starbucks) terjedésével. Ma már a nagyvárosokban (London, Berlin, Budapest) is elérhető, és egyre inkább a modern, gyors, de minőségi reggelik része.
Nekünk családilag óriás kedvencünk, annál is inkább, mert ez a bagel, aminek a receptjét olvassátok, a kezdéstől számítva egy óra alatt el is készül, tehát alkalmas még akár olyan esetekben is, amikor váratlanul derül ki, hogy nincs otthon reggelire való péksütemény.
Amikor legutóbb fél adagot sütöttem, videóra vettem az elkészítés lépéseit, mutatom:
Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg liszt7 gr porélesztő
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
3 dl meleg víz
3 dkg tejpor (elhagyható)
tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
Egy edénybe öntöttem a hozzávalókat, nem bonyolítottam a dolgot, a porélesztő is ment az edénybe anélkül, hogy elkevertem volna a vízzel. Összeállítottam a tésztát, alaposan kidolgoztam. Könnyen kezelhető tészta kerekedik az anyagokból, öröm vele dolgozni. 30 percig kelesztettem letakarva a cipót, majd 8 részre vágtam, azután minden gombócot kinyújtottam, hosszú oldalú téglalapot formáztam belőle, hosszanti tengelye mentén hurkát sodortam belőle, majd igyekeztem csinosan összeilleszteni a két végét.
Ebben az állapotában még kelt pár percet, majd következett a fürdő: egy kis lábasban vizet forraltam, tettem bele egy maréknyi kristálycukrot, ebben a szolidan gyöngyöző vízfürdőben pancsoltak a karikák fél-fél percet oldalanként. Ezután sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektettem őket, megkentem gazdagon tojássárgájával, megszórtam mákkal és lenmaggal, végül 20 percet töltött a 180 fokra előmelegített sütőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése