Ez egy remek recept, főleg azért, mert bármilyen gyümölcs tölteléket használhatsz hozzá. Télen almát, nyáron meg ami akad: sárgabarack, szilva, meggy, keményebb körte, szóval ha ezt a receptet elmented, egész évre lesz egy egyszerű, házias süteményed. Jobb ötletem nem volt névadásilag, mint ez a szilvás tekert, de a lényeget lefedi.
Hozzávalók:50 dkg liszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy zsír)
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
4 evőkanál kristálycukor
2 dl langyos tej
A töltelékhez:
1 kg szilva kimagozva
2 evőkanál búzadara
3 evőkanál darált háztartási keksz
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál kristálycukor
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy zsír)
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
4 evőkanál kristálycukor
2 dl langyos tej
A töltelékhez:
1 kg szilva kimagozva
2 evőkanál búzadara
3 evőkanál darált háztartási keksz
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál kristálycukor
+ a kenéshez 1 tojássárgája
Elkészítés:
Első lépésként a kimagozott szilvát tegyük egy tálba, szórjuk meg cukorral, fahéjjal, hagyjuk, hogy levet engedjen. Amikor rátesszük a tésztára, ezt a levet leöntjük majd róla.
A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, futtassuk fel.
A lisztbe mehet a csipet só, a maradék cukor, a zsiradék és a tojások. Nagyjából állítsuk össze a tésztát, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt tejestől, és dolgozzuk ki a tésztát.
A tésztát osszuk két részre, mindkettőt nyújtsuk ki vékony téglalapra, gondolatban függőlegesen osszuk három részre, és a két szélső szárnyat kb. kétujjnyi szélességben derelyevágóal vágjuk be. Sajnos erről a fázisról elfelejtettem fotót készíteni.
A lecsepegett szilvát keverjük össze a búzadarával és a darált keksszel, a fahéj ugye már rajta van. Felezzük el, majd pakoljuk rá a tésztára.Végül pedig a jobb- és bal oldali tésztacsíkokat egymáson keresztezve csomagoljuk be a tölteléket. A két végét a rúdnak zárjuk le, nyomkodjuk össze. Óvatosan helyezzük át a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire, ehhez használhatunk hosszú nyelű lapátféleséget, de legjobb, ha a kinyújtott tésztát már a tepsin szabdaljuk és töltjük. Hagyjuk a tepsin pihenni 10-15 percet.
Kenjük le a rudak tetejét a tojássárgájával, majd toljuk be a 180 fokra előmelegített tepsibe nagyjából 20-25 percre.
TIPP:
Ne kövessétek el azt a hibát, amit én, vagyis ne tegyétek mikróba melegedni a vajat, csúnyán megszivatjátok magatokat különben. Épp elég, ha szobahőmérsékletű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése