Első ránézésre az enchilada olyan, mint egy egyszerű „összedobós” kaja – de aki már készített, az tudja, hogy messze nem az. Külön kell hozzá elkészíteni a ragut, a tortillát és az enchilada szószt is, úgyhogy nálunk ez ünnepi fogásnak számít. Vagy olyankor készül, ha a fiam kifejezetten ezt kéri. A blogon már fent van egy verzió sült csirkés töltelékkel, most viszont darált marhahússal készült – szaftos, fűszeres és nagyon-nagyon jó lett! Nem fogod megbánni a munkát, amit belefektettél.
enchilada szósz
8-9 darab tortilla (lehet készen vásárolt is)
marhahúsragu
30 dkg reszelt cheddar sajt (vagy 20 dkg cheddar, 10 dkg trappista)
Enchilada szósz
2 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
1,5 evőkanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt chili
1 gerezd fokhagyma reszelve, ha lett volna itthon porom, fél evőkanálnyit használtam volna
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál szárított oregánó
fél liter csirkehúsleves
1 kicsi sürített paradicsom konzerv
1 teáskanál almaecet
só, bors
Tortilla
Enchilada szósz
2 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
1,5 evőkanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt chili
1 gerezd fokhagyma reszelve, ha lett volna itthon porom, fél evőkanálnyit használtam volna
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál szárított oregánó
fél liter csirkehúsleves
1 kicsi sürített paradicsom konzerv
1 teáskanál almaecet
só, bors
Az olajat megmelegítjük, rátesszük a lisztet, és közepesen barna rántást készítünk belőle. Mehetnek bele a fűszerek, a paradicsom konzerv is, ezzel pirítsuk át a serpenyő tartalmát, majd lassanként öntsük fel a húslevessel a mártást. Én botmixerrel átmentem a cuccon, hadd legyen szép sima. 5-6 percig forraltam, adtam hozzá egy pici cukrot, mert úgy éreztem, kell egy kicsit kerekítenem az ízeken, és kész is voltunk.
Tortilla
A magam részéről szívesen kampányolok amellett, hogy a tortillát készítsd el házilag, tapasztalatból mondom, sokkal finomabb a saját készítésű, mint a bolti. Először is nem kell melegítened töltés előtt, mert anélkül is puha, könnyen tölthető. Másodszor pedig érdemes többet készíteni belőle, másnap töltheted zöldséggel, sajttal, vagy amit csak a fantáziád enged, és kész a másnapi vacsora is. Természetesen persze a bolti tortilla is tökéletesen megfelel.
2 csésze liszt (5 dl)
3/4 csésze meleg víz (190 ml)
3 evőkanál olaj
1/2 teáskanál só
A hozzávalókból a meleg vízzel (ne langyos, meleg legyen a víz, ne égesse a kezünket, de a langyosnál legyen magasabb hőfokú) tésztát gyúrunk, néhány percig dagasztjuk, 15 perc fólia alatti pihenés után pedig 1-2 mm vastagra nyújtjuk, és alaposan felforrósított serpenyőben zsiradék nélkül hólyagosra, barnára sütjük.
Marhahúsragu
50 dkg darált marhahús
1 doboz vörösbab konzerv
1 vöröshagyma
1 piros kaliforniai vagy kápia paprika
50 ml enchilada szósz
só
bors
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál pirospaprika
fél mokkáskanál őrölt chili
1 teáskanál fokhagymapor
2-3 evőkanál olaj
Az olajat megmelegítjük, és elkezdjük rajta megdinasztelni az apró kockákra vágott hagymát, illetve kis kockákra vágott paprikát. Adjunk neki 4-5 percet, hogy megpuhuljon a keverék. Ekkor tegyük rá a marhahúst, a fakanállal nyomkodjuk szét a csomókat, magas lángon pirítsuk át, hogy a hús színt kapjon. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a többi fűszert is, illetve az enchilada szószból annyit, hogy kicsit szaftosabb ragut kapjunk. Nem kell sok belőle. Keverjük hozzá a leöblített vörösbabot, keverjük el a raguban. Ezzel készen áll a ragunk a tortillák töltésére.
Állítsuk össze az enchiladákat!
Egy közepes méretű jénai tálba öntsünk annyi szószt, amennyi befedi a tál alját, nem kell sok belőle.
Fektessük a tortilla lapokat magunk elé egy deszkára, az alsó harmadába rakjunk 3-4 evőkanálnyi tölteléket, egy kevés reszelt sajtot, majd tekerjük fel a tortillát, és fektessük az edénybe úgy, hogy a hajtás alul legyen. Pakoljuk szorosan egymás mellé a tekercseket, töltsük ki vele a tálat, amennyire csak lehetséges. A maradék enchiladas szószt öntsük a tekercsek tetejére, végül egyenletesen oszlassuk el a tetején a reszelt sajtot.
180 fokos sütőben 30 percig süssük az ételt.
TIPP:
-Friss koriander, aprított újhagyma vagy tejföl kifejezetten jól áll neki.
-Ha úgy érzed, nem elég kiadós az étel, adhatsz mellé egy kevés rizst is.
-Kínálhatsz mellé tortilla chipset, hogy a marharagut azzal is fel lehessen lapátolni.
-Ha nem esztek meg mindent, másnapra még finomabb – a tortilla szépen átveszi a szósz ízét, csak sütés előtt érdemes újramelegíteni kicsit lefedve, hogy ne száradjon ki.
-A tortillát érdemes enyhén felmelegíteni vagy picit meglágyítani (pl. serpenyőben vagy mikróban letakarva), így könnyebb lesz feltekerni.
- Ha készen vásárolt tortillára esik a választásod, azt javaslom, válaszd a kisebbeket, jobban elfér az edényben, és a kész étel mennyisége is több lesz, ami nagy család esetében nem mindegy.
- Ha kapsz gluténmentes tortillát (vagy elkészíted azt), gluténérzékenyeknek is bátran tálalhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése