2025. augusztus 5., kedd

Maradékmentés felső fokon: enchiladából empanada

Nem először sütök empanadát, és talán nem is utoljára említem, hogy a Marcsi-féle recept valahogy mindig előcsalogatja belőlem a precíziós tésztanyújtót... Most azonban nem azzal a tésztával, hanem egy maradékmentő ötlettel jöttem, noha a végeredmény végül is empanada, azaz töltött tésztabatyu. Ha van otthon valami jó kis szaftos, fűszeres tölteléked (gomba, hús, akármi), ne dobd ki! Csomagold be! Süsd meg! Empanada lesz belőle. Hát nem gyönyörűek?

Hétvégén enchilada volt az ebéd, ma pedig a maradék töltelékből friss, ropogós empanadák készültek. Igen, az a marhahúsos-vörösbabos, csípősen fűszeres töltelék kapott új ruhát, méghozzá leveles tésztát és egy kis tojásos fényt. 

Így kelt új életre a maradék marhahúsos töltelék és a hűtőben várakozó leveles tészta egy csodás nyári ebédben.

Hozzávalók:

egy csomag friss leveles tészta
maradék marhahúsos töltelék (de természetesen lehet másféle sült hús maradék is)
egy kis doboz konzerv kukorica (én most egy cső főtt kukoricáról vágtam le a szemeket)
néhány dkg reszelt sajt, itt és most cheddar, hiszen maradt egy darab hétvégéről
egy tojássárgája a tésztabatyuk lekenéséhez
ízlés szerint egy kevés szezámmag
tejfölös mártogatós

Elkészítés:
A maradék húsos töltelékhez hozzákeverünk egy doboz lecsöpögtetett kukoricakonzervet, ennek nemcsak az a célja, hogy megnöveljük a maradék mennyiségét, hanem a kukorica plusz ízt is ad a tölteléknek. Ha szeretnénk, egy kis csípős szósszal, összeaprított friss korianderrel turbózhatjuk még a tölteléket, de ha nem, az is rendben van. Én most adtam hozzá egy kis ketchupot, ettől szaftosabb lett, és ez jót tett a tölteléknek.
A leveles tésztát vágjuk nagyobb négyzetekre vagy téglalapokra, ahogy jól esik. Mondanám, hogy legyünk autentikusak és készítsünk félhold alakú empanadákat, de az túl sok leeső tésztát jelentene, amit ennél az ételnél nemigen tudnánk felhasználni. Így én maradok a négyzet formánál. (De azért a fotó kedvéért készítettem néhány félhold alakút is 😉)
Tegyünk egy kanál tölteléket a négyzetek közepére, egy kis reszelt sajt sem fog ártani, ha éppen van otthon, végül hajtsuk háromszög vagy téglalap formára a batyukat, a szélüket nedvesítsük be a vizes ujjunkkal, és villával nyomkodjuk stabilan össze a tésztabatyuk széleit. 
Ültessük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le a tetejüket tojással, ha van kedvünk, szórjuk meg a tetejüket szezámmaggal, majd 180 fokos sütőben süssük addig, amíg csodás aranybarna színe nem lesz.

Tejfölös mártogatóssal kínáljuk. Ehhez 20 százalékos tejfölbe keverjünk egy pici sót, citromlevet, egy kevés borsot, ezzel tálaljuk az empanadákat.


🥄 Így készül hozzá a paradicsom salsa:

A mártogatós készülhet friss paradicsomból is, hiszen augusztus van, roskadozik a piac. Néhány érett paradicsomot apróra vágunk,  került hozzá egy kis lilahagyma, csipetnyi fokhagyma, egy kevés chili, friss petrezselyem, pici só, olívaolaj, meg egy pár csepp citromlé. Jót tesz neki egy félórás pihenő a hűtőben, de már frissen is csodás: savanykás, üde, egy kicsit csíp, pont, ahogy kell.


TIPP:
- Tényleg bármilyen maradék jó hozzá, amit alkalmasnak ítélünk tölteléknek. Legyen az akár párolt gomba, zöldségkeverék, uram bocsá akár maradék krumplipüré is, amit a karakteresebb ízhatás miatt tovább fűszerezhetünk, vagy keverhetünk bele mondjuk párolt borsót.
- Szervírozhatunk mellé paradicsom alapú mártogatóst is, ha azt jobban szeretjük, mint a tejfölt. 🥄
-Ha szép arany színt szeretnél a tetején, a tojássárgájába keverj egy kis tejfölt vagy néhány csepp tejet, ettől fényesebb lesz a sütés után.
-A töltelék állaga fontos: legyen sűrű, nem túl nedves, különben eláztatja a tésztát. Ha híg, egy kanálnyi zsemlemorzsa vagy reszelt sajt segíthet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése