Szerintem ez az étel kimondottan szép, mérhetetlenül egyszerű elkészíteni, és sokrétűen használható. Mit jelent ez? Bármelyik étkezésre tökéletes, akár reggelire, vacsorára, de egy home office-os nap ebédjének is kiváló lesz. Elviheted kirándulásra, csomagolhatod suliba a gyereknek, vagy magadnak a munkahelyre. Kínálsz mellé egy kis salátát, és kész is az ebéd! Most a barátnős tapas esten aratott sikert, de maradt belőle másnapra is, így nem kellett főznöm aznap.
Hozzávalók egy 24 cm-es serpenyőhöz:
3 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
6 db tojás
olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A burgonyát meghámoztam, hosszában félbe vágtam, majd 2 mm-es karikákra szeleteltem. (Minél vékonyabb a krumpli, annál krémesebb lesz a végeredmény.) A vöröshagymával ugyanígy jártam el. A burgonyát beáztattam hideg vízbe kb. 10 percre, majd leöntöttem róla a vizet, és konyharuhával leszárítottam a karikákat.
Egy 24 cm-es, tapadásmentes serpenyőben felmelegítettem kb. fél deciliter olívaolajat, és elkezdtem benne a krumplikat párolni. Igen, párolni kell, nem sütni, mert a keményre sült szélű burgonyák nem lesznek jók a tortillában. Néhány perc párolás után hozzáadjuk a hagymát is, sózzuk, borsozzuk a keveréket, és addig puhítjuk, amíg a burgonya teljesen meg nem fő.
Ekkor ha úgy látjuk, hogy sok az olaj, lekanalazunk belőle, hogy a tortillánk ne legyen nagyon olajos.
Az időközben habosra vert tojást ráöntjük a hagymás burgonyára, és mint a palacsintatésztát, szépen elterítjük a serpenyőben, hogy lehetőleg mindenhol bevonja a burgonyát. Vannak, akik a felvert tojásba már előzőleg belekeverik a burgonyát, úgy megy a matéria a serpenyőbe.
Néhány percig keverés nélkül sütjük a tojást. Amikor a lepény alja megsült, fogunk egy serpenyővel megegyező méretű tányért, ráborítjuk a serpenyőre, és egy gyors mozdulattal fejre állítjuk azt, így a lepény a tányérra kerül.
Ekkor a serpenyőt borítjuk rá a tányérra, és szintén gyors mozdulattal visszafordítjuk az edénybe a tortillánkat.
Még néhány percig sütjük, hogy a másik oldala is összeálljon, és készen is vagyunk.
TIPP:
Ne kapkodj: a krumplit és a hagymát bő olajban, lassan, szinte konfitálva érdemes puhítani, nem pirítani. Így lesz krémes az állag.
Keverhetünk a tojásba zöldfűszert, ha kedvünk van, a snidling, petrezselyem remekül áll a tortillának.
Langyosan vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb. Egy kis zöldsaláta, paradicsomszeletek, olívabogyó mellé – és kész a tökéletes mediterrán fogás.
Turbózhatjuk reszelt sajttal is a felvert tojásmasszát, még gazdagabb lesz a végeredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése