2025. július 16., szerda

Bögrés kakaós kevert süti - a szezon sztárja 🍒

Hogy miért a hangzatos cím? Miért hívom sztárnak ezt a sütit? Több oka is van. 

Az első, amiért sztárnak nevezem, az az, hogy gyakorlatilag a nyár bármelyik gyümölcsével elkészíthető, sőt, akár gyümölcs nélkül is. Áfonya, meggy, cseresznye, málna, ribizli, barack, szilva, akármit is választasz ezek közül, nem foghatsz mellé.

A másik ok, hogy egyetlen edényben elkészíthető, ami az én konyhámban igen nagy pozitívum, utálom, ha a fél konyhaszekrénnyi edény be van vetve főzéshez. Ennél elővettem a robotgép tálját, és abban összekevertem mindent, és kész, passz.

Harmadszor azért kapott csillagot tőlem, mert az ötlettől a kisült süti pultra helyezéséig nem telt el 40 percnél több, és ez azért igazán szép ettől a kis finomságtól.

Végül, és egyáltalán nem utolsó sorban ez a süti kimondottan olcsó, semmi extra drága hozzávaló nincs benne, ami a mai világban ugye nem elhanyagolható szempont. Lássuk tehát, miről is beszélünk!

Hozzávalók: (egy bögre = 2,5 dl)

2 egész tojás
1 bögre kristálycukor (lehet kevesebb is, ha nem akarsz túl édes sütit)
1 bögre tej
2 evőkanál olaj
1 bögre finomliszt
1 bögre rétesliszt
1 csomag sütőpor
3 evőkanál átszitált holland kakaópor (cukrozatlan, nem instant)
egy csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat (ha van)
1 mokkáskanálnyi rum aroma (ha van)
ízlés és készlet szerint 25-30 dkg felaprított gyümölcs (áfonya, málna, szeder, ribizli, barack, szilva)

Elkészítés:

Egy tálban habosra kevertem a két tojást a kristálycukorral. Hozzáadtam a tejet, az olajat, majd beleszitáltam a kakaót, alaposan elkevertem, végül jöhetett a kétféle liszt, a sütőpor, só, és a vanília, meg a rumaroma. 
Egy 20x32 cm-es tepsibe sütőpapírt tettem, beleöntöttem a massza felét, erre rádobáltam az áfonyát, majd betakartam a maradék tésztával. Szilikon lapáttal elegyengettem, hogy a gyümölcsöt takarja a massza, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.
Tűpróbával ellenőriztem az állagát, de 30 perc után tökéletes volt, kijöhetett a sütőből.
Langyosan, egy kávéval kísérve a legfinomabb, de másnapra is puha marad – már ha marad belőle!

TIPP:

Készülhet gyümölcs nélkül is, ebben az esetben az a javaslatom, kihűlés után keresztben vágd ketté, kend meg valami kellemesen savanykás, pikáns lekvárral (meggy!), úgy tálald.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése