Sokan csak a horoszkópban kedvelik a rákot – és őszintén bevallom, én is így voltam ezzel. De ez itt nem egy gyanús állagú izé, egy ismeretlen, bizalmatlanságot szülő alapanyag, hanem egy pofonegyszerű, istenien fokhagymás, olívaolajos, chilis étel, amit simán megennék bármikor.
Ha valami gyors, látványos, izgalmas ízvilágra vágysz, akkor ez a spanyol tapa a te barátod. Nincs benne semmi bonyolult – de az íze nagyon ott van. És csak egy titok van körülötte: nem szabad túlsütni.
Az alapanyagot, a tisztított, főtt garnélát a Lidlben vettem, a halas hűtőből emeltem ki. Szépen meg volt tisztítva, a farka eltávolítva, bár egy-két példányból még ki kellett emelni a tápcsatornát, de ez igazából "csak" esztétikai kérdés.
Igen, sajnos a garnéla egy magyar átlag pénztárcához mérve nem olcsó hozzávaló, de időnként egy vendégségre, vagy ünnepi családi étkezésre talán belefér. Ráadásul én most két csomaggal vettem, mindkettőt elkészítettem, de hárman sem tudtuk megenni a 30 dekát, így a maradékot lefagyasztottam, és tejszínes tésztaszószban fog reinkarnálódni, szóval nem megy kárba egy falat se belőle. Na de elég a szájtépésből, jöjjön a mérhetetlenül egyszerű, gyors recept leírása!
Hozzávalók 2 személyre, ha más tapák is vannak az asztalon:
120 gramm tisztított, főtt garnéla
2-3-4 gerezd fokhagyma (ki mennyire akarja fokhagymásra, ugyebár)
szűk 1 dl jó minőségű olívaolaj
pirospaprika (nekem most van itthon spanyol származású, hát egy csoda)
só
chilipehely vagy felaprított friss chili, ennek mennyisége is annak függvénye, mennyire szeretnéd csípősre az ételt
friss petrezselyemzöld a tálaláshoz
egy kevés citromlé
Elkészítés:
A garnélát, ha fagyasztott, teljesen olvaszd fel, hideg vízben mosd át, ellenőrizd, hogy mindegyik tápcsatornáját eltávolították, majd papírtörlőn száríts meg.
Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, dobd bele a finomra vágott fokhagymát, chilit, és mérsékelt lángon párolt őket, míg a fokhagyma illatos nem lesz. Vigyázz, ne égesd meg! Mielőtt beletennéd a rákot, adj ízlésednek megfelelő mennyiségű pirospaprikát az olajhoz. Nem kell túlzásba vinni, legyen mondjuk egy csapott teáskanálnyi.
Tekerd feljebb a hőt, add a serpenyőbe a garnélát. Legyen csak egy rétegben a serpenyő alján, bár ez a 12 deka, amit ehhez a recepthez használunk, csak egy mini serpenyőben nem férne el szimpla rétegben.
Süsd a garnélák mindkét oldalát 2 percig, amíg a fehér/szürke árnyalata gusztusos rózsaszínre nem vált. Ekkor sózd meg, meglocsolhatod egy kis citromlével, mehet bele a petrezselyem, és kész is vagy.
Melegen tálald, kínálj mellé bagett szeleteket, amivel a fokhagymás olajat ki is lehet tunkolni a tányérból.
TIPP:
Tényleg ne süsd túl a rákokat, mert rágós lesz.
Ha marad belőle, nyugodtan elteheted másnapra. Tedd légmentesen záródó edénybe, jó, ha az olaj elfedi, és másnap kíméletesen, alacsony lángon melegítsd fel. Kerüld a mikró használatát melegítéskor, abban csak radírgumi lesz az ételből. Ne tárold tovább egy napnál.
A maradékot le is fagyaszthatod, isteni finom tésztaszószt készíthetsz belőle a későbbiekben. (Ehhez is lesz recept.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése