2025. július 2., szerda

A nyár egyik legegyszerűbb főzeléke: tejfölös zöldbab

A tejfölös zöldbabfőzelék nálunk nyár elején kötelező. Nem biztos, hogy hetente asztalra kerül (a bab ára is az egekben van sajnos), de amint megjelenik a friss zöldbab a piacon, tudom, hogy itt az ideje elővenni ezt a régi, jól bevált receptet. 

Gyerekkoromban mindig nagy fazékban főtt, a frissen vágott petrezselyem illata már reggel belengte a konyhát. Ez most pontosan az a verzió, amit nagyanyám készített: semmi flanc, csak egyszerű, házias ízek, ahogy mi szeretjük. Ha van hozzá egy szelet friss kenyér vagy egy tükörtojás a tetején, akkor máris kész a tökéletes nyári ebéd. Akár hidegen is megeszem, annyira finom!

Hozzávalók 4 adaghoz:
60-70 dkg zöldbab
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál liszt
5 evőkanál olaj
pirospaprika
sok friss petrezselyem
3 dl 20 %-os tejföl
bors
ízlés szerint néhány csepp ecet

Elkészítés:
A babot nagyon alaposan megmosom. Én szeretem 15-20 percre hideg vízbe áztatni, aztán többször váltott vízben átmosni, hogy biztos legyek benne, minden port, szennyeződést lemostam a zöldségről.
A bab két végét levágom, ha szálkás, lehúzom róla azt is, majd  darabokra vágom. Nagyanyám mindig ferdén vágta, rombuszokra, ezért én is így csinálom.
Egy lábasban vizet forralok, amikor felforrt, beleöntöm a babot, az apróra vágott vöröshagymát, megsózom, és puhára főzöm az egészet.

Nem tudom, más hogyan csinálja, de én így folytatom: ha puha a bab, a lé nagy részét lemerem róla egy tálba, alig hagyok rajta folyadékot.
Az olajon készítek egy zsemleszínű rántást a liszttel, beleteszem az átpréselt fokhagymát is, mehet bele egy kevés pirospaprika is. Felengedem egy kevés hideg vízzel, ráöntöm a babra, elkeverem, felforralom. 

Utolsó lépésként adom a főzelékhez az összevágott - SOK! - petrezselymet, egy kevés borsot, végül hozzáadom a tejfölt is.
Rottyantok egyet a főzeléken, és attól függően, mennyire sűrűsödött be, a félretett főzővízzel higítom, ha szükséges, és általában szükséges.

Nekem nagyon fontos, hogy a zöldbabfőzelékben sok tejföl legyen, ami krémessé teszi az ételt, ezért szoktam a főzőlevet leszűrni róla, hogy ne vizes legyen a főzelék, hanem tejfölös.
Ha éppen úgy jön ki a lépés, néhány csepp ecettel savanyítom az ételt, de legtöbbször elég szokott lenni a tejföl savanykássága.

TIPP:
- Nem érdemes sokáig várni a zöldbabbal, az ára nemigen lesz kevesebb, viszont elég rövid a szezonja, a nagy hőségben pedig hamar megöregszik, szálkás lesz.
- Vásárláskor érdemes egy szál babot kettétörni. Ha roppanva törik, akkor érdemes megvenni, mert friss. Ha csak hajlik, inkább keressünk másik árust, másik kínálatot.
- Ne sajnáljuk belőle a petrezselymet, az ad igazán friss ízt a főzeléknek.
- A fokhagyma elhagyható belőle, sokan nem használják zöldbabhoz, viszont ha teszünk bele, ügyeljünk rá, hogy ne nyomja el a fokhagyma íze a babét és a petrezselyemét.
- A világosabb, zsengébb színű bab általában puhább, de a sötétebb zöld is finom – csak főzzük egy kicsit tovább.
-Fagyasztott zöldbabból is elkészíthető, de nyáron érdemes kihasználni a friss szezonját.
- Ha sűrűbbre szeretnénk, a rántás előtt egy merőkanálnyit pürésíthetünk a zöldbabból – így lesz még krémesebb az állaga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése