Mit találtam a mélyhűtőben, na mit? Sok csodás piros fagyott csomagot. Ó, de hisz ez málna, örvendeztem magamban! Nos, az is van közte, de a többség mégis sütőben sült paprika. Ősszel készítettem a csomagokat, amikor a piac tele volt szebbnél szebb kápiákkal. Igen ám, de közben az őszt felváltotta a nyár (biztos ez?), így a mélyhűtőben most inkább a fagylaltgép tartályának kéne helyet kapnia, úgyhogy a paprikáknak, vagy legalábbis egy részüknek mennie kell. Mégpedig egy krémlevesbe!
Hozzávalók:
6-8 sült paprika héja nélkül (használhatsz konzervet is)
1 kisebb vöröshagyma (ha akad salotta, tökéletes lesz)
2 szár szárzeller (annak hiányában egy darabka zellergumó apró kockákra vágva)
1 kisebb sárgarépa szintén apró kockákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
bors
egy csipet paprikapehely
1,5 liter zöldség alaplé (annak hiányában víz, bár szerintem egy bio leveskockával megoldható a helyzet)
1 teáskanál füstölt pirospaprika
a tálaláshoz egy kevés tejszín, friss bazsalikom
egy kevés citromlé
Elkészítés:
A paprikákat a mélyhűtőből kivéve szobahőmérsékleten felengedtettem.
Egy kevés olívaolajon a hagymákat, a zellert és a répát elkezdtem dinsztelni, ugyanolyan soffrittót készítettem belőle, mint amilyet például olaszos ételekhez készítek. Fontos, hogy a zöldségek puhák legyenek.
Adjuk hozzá a paprikákat, mehet rá a füstölt paprika és a paprikapehely, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a zöldséglevessel, majd 15 perc alatt főzzük puhára az egészet. Ha szükséges, vízzel korrigálhatunk a leves mennyiségén, ha nagyon elfőtte volna a levét.
Végül pedig jöhet a turmixgép, amelyben selymesre turmixoljuk a levesünket.
Tálaláskor a leves tetejét díszíthetjük friss fűszernövényekkel, a bazsalikom különösen jól áll a sültpaprika-krémlevesnek, illetve megkínálhatjuk egy kevés tejszínnel.
Mivel a paprika alapvetően édes, a soffrittóban a sárgarépa szintén, szükség lehet egy kis ízkorrekcióra, amihez én néhány csepp citromlé leveshez adását javaslom. Használhatsz balzsamecetet is, ha azt jobban kedveled, de valami kis sav kelleni fog.
TIPP:
Ha szeretnéd, hogy a levesed sűrűbb legyen, a zöldségekhez adhatsz még egy közepes krumplit felkockázva, az remekül be fogja sűríteni az ételt.
Érdemes átszűrni a levest, óhatatlan, hogy ne legyenek benne paprikamagok, a paprikapehely is nekem eléggé markánsan észrevehető volt a levesben, úgyhogy egy sűrű szűrőn átengedtem a levest, sima, selymes lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése