A kedvenc nyári salátám. Egészen pontosan emlékszem, hol ettem először ilyen salátát, az időpont talán 1989 lehetett, és egy Szent István parki lakásban tették először elém ezt a könnyű, nyári ízű ételt, amit azóta számtalanszor elkészítettem már magam is.
Érdemes néhány szempontot szem előtt tartani az elkészítésénél:
1. Csakis érett paradicsomból készítsük, az íztelen, sápadt üvegháziból inkább neki se álljunk, mert csalódás lesz a vége.
2. Ha többféle paradicsomunk van, az a legjobb.
3. A bazsalikomot sajnos ez az étel nem tudja nélkülözni, sosem lesz ugyanolyan szárított bazsalikommal, mint frissel. Erre is azt mondom, akkor inkább hozzá se kezdj.
4. Egy éles kés nagyon kell az elkészítéséhez, kínszenvedés életlen szerszámmal nyeszetelni a paradicsomot.
5. A mozzarella. Hát igen. Ha hozzájutsz bivaly mozzarellához, semmiképp ne hagyd ki. Nyilván a legegyszerűbb szupermarketbelivel is elkészítheted, legtöbbször nekem is csak az jut, de az igazi a bivaly mozzarella.
6. A só. Használj nagyszemű tengeri sót, azzal lesz az igazi.
7. Az olívaolaj. Nem, nem lesz jó napraforgóolajjal. Extra szűz olívaolajat használj, ez az étel megérdemli a jó alapanyagokat, hiszen alap igazság, hogy minél egyszerűbb egy étel, annál fontosabb, hogy a legjobb minőségű hozzávalókból készüljön.
Hozzávalók egy adaghoz:
1 gömb mozzarella egyforma vastag szeletekre vágva, szerencsés esetben bivaly mozzarella2 közepes paradicsom egyforma vastag szeletekre vágva
friss bazsalikom ízlés szerinti mennyiségben
só
egy-két tekerésnyi bors
olívaolaj
Elkészítés:
Élesítsd meg a késedet!
Vágd fel a sajtot és a paradicsomot, majd felváltva, csinosan rakd le a tányérra, koronázd meg a bazsalikom levelekkel, sózd, borsozd meg, majd locsold meg olívaolajjal.
Sokan szeretik meglocsolni a salátát balzsamecettel is, én ha használok, 3-4 cseppnél sose többet, de leginkább el szoktam hagyni.
Pirítóssal a legjobb szerintem. És az istenért, a tányérban visszamaradó paradicsomlevet és olívaolajat ki ne öntsétek! Tunkoljátok ki szépen a kenyérrel, az a legjobb része az egésznek 😀
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése