2025. június 27., péntek

Kedvenc reggelim, a tojásos toast

A blog Facebook oldalán megmutattam egy reggeli tálat, amit készítettem, hogy a reggeli bringázásból hazatérő férjem rendesen jóllakhasson, és ennek kapcsán említettem, hogy nekem is van ám kedvenc reggelim, hát most megmutatom. Ez a tojásos toast a fő kedvencem, amit gyakran készítek magamnak – főleg akkor, ha egy kis extra kényeztetésre van szükségem.


Tulajdonképpen totál egyszerű, pirítós tojással, mégis az elkészítés módja miatt számomra különleges, és kicsit sem unalmas. Próbáljátok ki ti is – szerintem szuper ötlet, és egy kis változatosságot csempész a jól megszokott vajas kenyér-szalámi-sajt körforgásba.

Hozzávalók személyenként:

2 szelet toast kenyér
2 tojás
egy kevés olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítés:

A kenyerek közepét egy nagyobb pohárral kiszúrom úgy, hogy maradjon elég perem a tojás megtartásához. Egy serpenyőben kevés zsiradékot melegítek, majd a kenyereket és a kiszúrt korongokat megpirítom. A korong mindkét oldalát megsütöm, azt félreteszem – tökéletes lesz a tojássárgája feltunkolásához.

A pirítósokat megfordítom, ha kell, teszek még egy kis zsiradékot alájuk. A közepükbe egy-egy tojást ütök – kisebb tojásokkal működik a legjobban, mert nem folyik túl a fehérje. 

Amikor az alsó oldala megsült, óvatosan megfordítom, és a másik oldalát is átsütöm. Hogy mennyire legyen lágy vagy szilárd, az már ízlés dolga – én szeretem, ha a fehérje megszilárdul, de a sárgája még enyhén folyik.

Ez az én kedvenc reggelim. Nem mondom, hogy minden nap megenném, de hetente akár többször is jólesik.

Próbáltam már „rendes” kenyérrel is, de valahogy nem az igazi – a toast állaga sokkal jobb ehhez.

TIPP:
-Isteni hozzá néhány szelet ropogósra pirított bacon. 🥓
-Egy kevés saláta vagy zöldség mellé tálalva lassabban emeli a vércukorszintet – így akár inzulinrezisztenseknek vagy 2-es típusú cukorbetegeknek is jó választás lehet. 🥗
-Ugyanilyen okból szeretem teljes kiőrlésű toastból készíteni ezt az ételt. 🌾
-A közepébe sajtot is reszelhetsz a tojásra. 🧀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése