🥒 Kenyér nélkül is lehet tökéletes – sőt, roppanósabb. 🥒
Évtizedekig eszembe sem jutott másként kovászolni, mint ahogy nagymamámtól tanultam: jóféle kovászos kenyérrel, nagy üvegben, a napos ablakpárkányon.
De idén úgy döntöttem, kísérletezek egy kicsit – részben hogy kipróbáljam a gluténmentes változatot, részben azért, mert egyre többször tapasztaltam, hogy a kenyérrel készült uborka hajlamos túlérni vagy megpuhulni. (Főleg olyankor, amikor annyira utálom leszűrni az uborkát, amiért nem éppen étvágygerjesztően úszkálnak benne a kenyérdarabkák, hogy halogatom a dolgot.)
Ha te is kíváncsi vagy, hogyan lesz kenyér nélkül is klasszikus a kovászos uborka, próbáld ki ezt a verziót – gluténmentesen, roppanósan, biztos sikerrel.
Hozzávalók:
🥒1 kg kovászolni való uborka (kemény, egyenes, lehetőleg kisebb darabok)🌿1 csokor friss kapor (szárastul, virágostul, ha van)
🧄 4–5 gerezd fokhagyma (tisztítva, kettévágva)
🥔1 közepes méretű nyers krumpli (hámozva, karikára vagy nagyobb darabokra vágva)
🧂 2 evőkanál jódozatlan! só
🚰kb. 1,5-2 liter felforralt, majd langyosra hűtött víz
opcionálisan: pár szem fekete bors, mustármag, tormagyökér, meggylevél
Elkészítés:
-
A vizet a sóval felforralod, majd hagyod langyosra hűlni.
Az uborkákat jól megmosod, használhatsz konyhai kefét a művelethez, hogy az esetleges kis szőröket, tüskéket levigye az uborka felületéről. Az ubi végeit levágod, és hosszában félig behasítod, majd fejreállítod az uborkát, és merőlegesen az első vágásra ismét félig behasítod.
-
Az üvegek aljára teszel egy adag kaprot, néhány szelet nyers krumplit és pár gerezd fokhagymát.
-
Rásorakoztatod szorosan az uborkákat, közéjük még egy-egy réteg fokhagyma, krumpli, kapor.
-
A tetejére is tegyél néhány szelet nyers krumplit – ez fogja elindítani az erjedést a kenyér helyett.
-
A sós, langyos vizet öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket.
-
Fedd le kistányérral vagy lazán fedővel, és tedd napos, meleg helyre (erkély, párkány, terasz) 2–4 napra. Feltétlenül tegyél alá egy tálat vagy tálcát, mert az uborkalé hajlamos megszökni az üvegből, ne kelljen már az egész erkélyt kitakarítani miatta.
-
Ha szükséges, pótold a kiforrt vizet, hogy az uborkák mindig a folyadék alatt legyenek.
Ha elérte a kívánt savanyúságot, szedd ki a krumplidarabokat, és tedd az uborkákat (a levükkel együtt) jól záródó üvegbe, hűtőbe.
Miért működik kenyér nélkül is?
A nyers krumpli természetes keményítőtartalma beindítja a tejsavas erjedést, pont úgy, mint a kenyér – csak gluténmentesen. A végeredmény ugyanolyan savanykás, illatos, de sokszor roppanósabb, mint a hagyományos változat.
🔥 Mit tegyél, ha túl meleg van?
A kovászos uborka 22–28 °C körüli hőmérsékleten érzi magát a legjobban – ha azonban kánikula van, a folyamat túl gyors lehet, az uborka megpuhulhat, nyálkássá válhat, vagy túl savanyú lesz. Egyébként pedig elárulom a nagy titkot: az uborkának nem a napsütés a szülőanyja, hanem az egyenletes meleg. Ha közvetlenül napra teszed, netán déli, forró napsütésre, úgy megfő az uborkád, mintha kötelező lenne...
Ilyenkor segíthet:
-
Hűvösebb helyre tenni az üveget (például árnyékos udvarrész, erkély alja, vagy akár egy hűvös lépcsőház, ha van).
-
Rövidebb ideig érlelni: már 1,5–2 nap alatt kész lehet, így érdemes napi szinten kóstolni.
-
Ha van rá mód, langyos víz helyett testhőmérsékletű (kb. 36 °C) vízzel dolgozz, így nem gyorsítod túl az elején a folyamatot.
És a legfontosabb: ne hagyd túlkovászolódni, mert utólag már nem javítható. Ha jónak érzed az ízt és az állagot, irány a hűtő – ott még egy kicsit érhet, de már lassabban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése