Az egyik kedvenc gyümölcsöm a finom, érett, édes nektarin. Ez volt az oka, hogy szombaton nem tudtam ellenállni a piacon három szemnek, sőt, vettem pár szem sárgabarackot is, ez utóbbi jó választás volt, puha, mézédes, de a nektarin nem volt az igazi. Így jött az ötlet, hogy váljék belőle saláta.
Tudom, hogy nem szokványos alapanyag salátához, sőt, nálunk ugye azért a salátafogyasztás is meglehetősen magas korlátok közé szorított dolog, de higgyétek el, ez nagyon-nagyon-nagyon finom lesz!
Hozzávalók, nem írok pontos mennyiségeket, hiszen ez attól függ, hányan ülitek körbe az asztalt.
2-3 marék salátalevél, nagyjából bármilyen lehet, én főleg rukkolával készítem a továbbiakban, de most az ünnepekre való tekintettel nem jutottam hozzá, de volt itthon szívsaláta
néhány szem koktélparadicsom félbe vágva
2-3 nektarin negyedekbe vágva
valamilyen sajt, lehet az burrata, Parmigiano Reggiano, mozzarella, krémes kecskesajt, de penészes kéksajttal is nagyon jól el tudom képzelni, alighanem a nyár folyamán mindegyikkel el fog készülni
friss zöldfűszerek: bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem
egy marék pisztácia száraz serpenyőben enyhén megpirítva (választhatsz kesudiót, diót, pekánt, mandulát, amit találsz otthon)
só, bors
vinaigrette öntet, ennek leírom a pontos arányait, hogy tudjátok többszörözni, ha kell
1 evőkanál balzsamecetfél teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál méz/juharszirup (vagy több, ha édesebbet szeretnél)
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
Keverd össze az öntetet, vagyis a hozzávalókat keverd el egy kis edényben alaposan, hogy az ecet és az olaj emulziót képezzenek. Szeretem mindezeket egy csavaros tetejű kis üvegbe önteni, majd a tetőt rátéve összerázni. A maradékot így a hűtőben is egyszerű tárolni. Akár egy hétig is simán eltartható a hűtőben.
A salátát mosd és szárítsd meg, ha kell, aprítsd fel, majd halmozd egy tálba. A paradicsomokat rendezd el rajta csinosan. A nektarinokat vékonyan kend be olajjal, sózd, borsozd őket gyengéden, majd egy felforrósított grill serpenyőben grillezd addig, amíg szép csíkos nem lesz. (Ha nincs grillserpenyőd, tökéletes legy egy hagyományos is.)
Ne ess túlzásba, nem kell őket löttyedt puhára sütni. Ezek is mehetnek a salátára, legjobb, ha kicsit kihűlnek, mielőtt erre sor kerül.
Locsold meg a salátát a vinaigrette-tel, szórd meg a pisztáciával, végül pedig add hozzá a választott sajtot.
Ma grillezett csirkemell és némi sült krumpli társaságában fogyasztottuk, fejedelmi volt.
Finom lehet...
VálaszTörlésNagyon is!
Törlés