2025. május 17., szombat

Spárgás omlett

Ezt a végtelenül egyszerű receptet spárgarajongó olvasóim kedvéért teszem közzé. Sokan megjegyzik, hogy a spárga drága, és ebben igazat is kell, hogy adjak nekik, a spárga még akkor se olcsó mulatság, amikor már dömping van belőle.

Előfordul, hogy nem használunk el egy teljes csomag spárgát, és nem tudjuk, mit kezdjünk a maradékkal, nyilván eszünk ágában sincs kidobni... Nos, ilyenkor jön jól ez a recept.


Hozzávalók egy igen tisztességes adaghoz:

3 db tojás
2 dkg vaj
néhány spárgasíp
egy maréknyi reszelt sajt (elhagyható, de szerintem az omlett közepén lévő olvadt sajt a korona ezen az ételen)
só, bors

Elkészítés:

A spárgát megmossuk, fás szárát letörjük, a szárat vékony karikákra vágjuk, a fejeket egyben hagyjuk. Egy kevés vajon megpuhítjuk a spárgadarabokat, majd egy tányérra félretesszük. Kitöröljük a serpenyőt, újabb kis adag vajon elkezdjük sütni a tojást, amit előzőleg nagyon alaposan, habosra vertünk, sóztunk, borsoztunk.

Itt jön a flikkflakk. A felforrósodott vajra ráöntjük a tojást, természetesen a széle azonnal megszilárdul. Egy spatulával a szélekről befelé húzogatjuk a megszilárdult tojást, és ahonnan elhúztuk, oda a még folyékony részt beterelgetjük. Ezt addig csináljuk, amíg már nincs folyatható tojás. Ekkor persze még nem lesz készen az omlettünk, félig nyers lesz. Ekkor tesszük rá a spárgát és a reszelt sajtot, mégpedig úgy, hogy a kerek omlettnek az alsó harmadába halmozzuk ezeket. Majd a spatulával (és ha szükséges, még egy segédeszközzel) elkezdjük felgöngyölíteni az omlettet, magunktól és a sajt-spárga tölteléktől távolodva. Általában két, de maximum három hajtást tudunk eszközölni vele. Ekkor a töltelék az omlett közepében van. Kicsit a spatulával még lenyomkodjuk a tekercset, hogy biztosan átsüljön a közepe is, és elolvadjon benne a sajt.

Tányérra csúsztatjuk és ízlésünk szerint díszítjük.

TIPP:

Hasonlóképpen felhasználhatjuk a maradék spárgasípokat például rizibizibe, ott dúsítjuk az ételt a borsó mellett a spárgakarikákkal is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése