Kint voltam reggel a piacon, és azt láttam, hogy bőven van még eper, sokan most viszik haza a gyümölccsel teli rekeszeket, hogy megfőzzék az eper lekvárt. Én ezen túl vagyok, de volt annyi eszem, hogy tettem félre egy kilócskát a hűtőbe, hogy legyen mire rájárni a pünkösdi ünnepek alatt. Na meg hogy legyen miből elkészíteni ezt a csodás tortát.
Legnagyobb előnye, hogy nem gejl édes, hanem üde, friss eper ízű. Második nagy előnye, hogy 10-12 percre kell mindössze bekapcsolni a sütőt, amíg a kekszes alap összesül. És hát nem utolsó sorban csodaszép is ez a torta, mi tagadás...
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
1 csomag Zabfalatok (natúr) keksz1,25 dl kókuszreszelék
115 gr olvasztott vaj
2 evőkanál cukor (elhagyható)
Krém:
450 g friss, apróra vágott eper
1/2 csésze víz
420 ml habtejszín
113 g krémsajt (mascarponét használtam)
120 g átszitált porcukor
1 evőkanál vanília kivonat
1 csipet só
4 teáskanál zselatinpor
4 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
A kekszet és a kókuszreszeléket késes aprítóban finom morzsásra zúzzuk. Nem kell aggódni, ha nem bírod a kókuszt, a kókuszreszelék íze egyáltalán nem fog kiérződni az alapból, ha csak ez tart vissza a kipróbálástól, nyugodtan tedd félre az aggodalmaidat. A kekszmorzsát összedolgozzuk az olvasztott vajjal, és alaposan, szorosan belenyomkodjuk egy tortaformába, amit előtte kissé kiolajozunk. Erre azért van szükség, hogy a tortaformából könnyen tányérra vagy tálra tudjuk majd csúsztatni a kész tortát.
A tortaforma lehet kapcsos tortaforma, de kivehető aljú is, a lényeg, hogy a krém elférjen benne, tehát túl alacsony peremű nem lesz megfelelő.
A vajas morzsát alaposan lenyomkodjuk, akár egy pohár alját is segítségül hívhatjuk a művelethez, de a kezünk is tökéletesen meg fog felelni.
180 fokra előmelegített sütőben süssük az alapot 10-12 percig, majd tegyük félre kihűlni. Ezt a lépést akár egy nappal korábban is elvégezheted, ebben az esetben a megsült alapot tárold hűtőben.
Jöhet a krém.
Az epret turmixgépbe dobáljuk, a fél deci víz hozzáadásával leturmixoljuk, majd sűrű szűrőn átengedjük, hogy megszabaduljunk a magoktól.
A tejszínt, a mascarponét, porcukrot és csipet sót elektromos habverővel kihabosítjuk, míg egy könnyű krémet nem kapunk.
Egy kis tálban keverjük össze a zselatint, a vizet és két evőkanál epervelőt, majd mikrohullámú sütőben melegítsük 12 másodpercig (700 W teljesítményen).
Keverjük az epervelőt a mascarponés tejszínhez, végül adjuk hozzá a folyékonnyá vált zselatint. Alaposan keverjük el, és készen is van a krémünk.
Öntsük a krémet a kihűlt keksz alapra, egyengessük el a tetejét, majd tegyük hűtőbe legalább négy órára.
Tálalás előtt díszítsük félbe vágott, illetve egész eper szemekkel, egy-két szem málnával, ha akad otthon, én tettem rá menta leveleket, egy-két százszorszépet 🌼, illetve durvára vágott pisztáciát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése