Nagyon jó kis húsvéti fogás lehet ebből a receptből, remekül felhasználható hozzá a füstölt hús főzőleve. Persze nem kell túlzásba esni, mert ez nem a magyar konyhából jól ismert bableves, hanem egy paradicsomos, pestós csodaság, de egy kis füstölt lé nem fog ártani neki. Nekem ma még nem állt rendelkezésemre, ezért füstölt piros paprikával adtam neki egy kis pikantériát.
Végtelenül egyszerűen elkészíthető fogás, kellemesen savanykás, könnyű leves, szívből ajánlom.
1 nagy doboz fehérbab konzerv
1 szál sárgarépa
2 szál szárzeller vagy egy darab zellergumó (nekem most ez utóbbi volt itthon)
1 közepes fej vöröshagyma
néhány levél fodros kel, ennek hiányában pár levél kelkáposzta vagy egy marék bébispenót
2 gerezd fokhagyma
1 púpos evőkanál sűrített paradicsom
5 dkg reszelt parmezán vagy grana padano
1 púpos teáskanál füstölt pirospaprika
só
bors
1 mokkáskanál rozmaring
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál bazsalikom
1 csipet oregánó
2 csipet majoranna
2 evőkanál olaj
tálaláshoz opcionálisan egy-egy teáskanál pesto a tányérokba
Elkészítés:
A répát és a zellert apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát pedig finomra.
Az olajon a répát és a zellert elkezdjük párolni, majd öt perc párolás után hozzáadjuk a vörös- és fokhagymát, kevergetve összemelegítjük őket. A vízforralóból ráöntöttem annyi forró vizet, hogy fedő alatt néhány percig tudjam párolni a zöldségeket. Nem lesznek teljesen puhák, de a ropogósságukat el kell, hogy veszítsék ekkorra.
Ezen a ponton érkeznek az edénybe a só, bors és a szárított fűszerek, valamint a paradicsompüré is, amit lepirítunk a zöldségekkel.
Beleteszem az edénybe a lecsöpögtetett, leöblített babot, a keskeny csíkokra aprított fodros kelt/kelkáposztát (ha spenótot használsz, azt csak a főzés utolsó pillanatában dobd a fazékba), felöntöm forró vízzel/füstölt lével és puhára főzöm a zöldségeket.
Utolsó mozzanatként adom az ételhez a füstölt paprikát, a reszelt sajtot és a bébispenótot, ha az van kéznél.
Én főztem ki hozzá orzo tésztát (ismert nevén tésztarizst), nagyon jól passzol ehhez a leveshez.
Tálaláskor minden tányérba csempésztem egy kiskanál pestót (ami a vasárnapi vendégségből maradt, ezért nem kellett új üveggel bontanom).
Tippek:
Az olaszok szokták kolbásszal is főzni, nálunk sajnos nemigen lehet hozzájutni az úgynevezett olasz kolbászhoz, ami nem pirospaprikás és nem füstölt.
Másféle tésztával is adhatod, a lényeg szerintem az, hogy ne legyen böhöm nagy tészta, inkább valami apró kagyló, ilyesmi.
Igazából semmi nem gátol abban, hogy tálaláskor tejfölt adj hozzá, ha úgy szeretitek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése