Vallomás következik: nem vagyok nagy barátja a salátáknak. Mármint az egészséges salátáknak 😂 De ez az összeállítás, amit Sara Tercero oldalán találtam, megmozgatta a fantáziámat, és nem telt el 12 óra sem a rátalálás és a megvalósítás között.
Van a receptben olyan hozzávaló, ami nálunk nem olyan könnyen hozzáférhető, ez a fodros kel, ezt nyugodtan kicserélheted másféle zöld levélre, nekem az icipici lakótelepi kertecskémben a lányom jóvoltából van két tő, arról szedtem most szép sötétzöld leveleket. De ha már a cserén gondolkodtam azok kedvéért, akik nem jutnak hozzá a fodros kelhez, eszembe jutott a bébispenót, ami azért már minden szupermarketben megtalálható, és nemcsak eszembe jutott, hanem volt is itthon, úgyhogy tettem a salátába azt is.
Na nézzük, hogyan is áll össze a saláta? Első olvasásra kicsit talán babrásnak tűnhet, de nem igazán az. És ha szép nagy adagot készítesz belőle, jut két napra is, már megérte a ráfordított idő.
Hozzávalók:
fél csésze (1,25 dl) quinoa alaposan megmosva, lecsöpögtetve1 darab sütőtök, nem kell sok, egy kanadainak talán a harmada
2 db mandarin gerezdekre szedve
fodros kel vagy bébispenót ízlésünknek megfelelő mennyiségben
1/3 kaliforniai paprika, főleg a színe és a ropogóssága miatt
1 üveg csicseriborsó konzerv leöblítve, lecsöpögtetve
olívaolaj
1 teáskanál mustár
1 teáskanál juharszirup vagy egy kevés méz (de ha méz, akkor nem vegán a salid)
fűszerek: füstölt vagy sima pirospaprika, só, bors, egy pici római kömény, ha szereted
Elkészítés:
Kezdjük a quinoával. Az alapos öblítés után tegyük oda a magokat térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízbe egy nagy csipet sóval főni, majd forrás után ugyanúgy, ahogy rizst is főzünk, kis lángon, fedő alatt főzzük puhára. Kanállal ne keverjük, mert összeáll, inkább villával lazítsuk fel. Én egy nagy lapostányérra terítettem hűlni, szép pergős lett.
A sütőtököt hámozzuk meg, kockázzuk fel falatnyi darabokra, szórjuk egy nylon zacskóba, öntözzük meg olívaolajjal, szórjunk a zacskóba egy teáskanál paprikát, pici sót, ha használunk, akkor római köményt, és sütőben vagy airfryerben süssük meg a tököt. A paprikától gyönyörű színe lesz. Én airfryerben sütöttem, 15 perc alatt elkészült. Tegyük félre hűlni ezt is.
Mossuk meg a fodros kelt, középső, vastag erét vágjuk ki, öntsünk rá egy pici olajat, sózzuk meg, és kézzel masszírozzuk bele a levelekbe a sót. Ha bébispenótot vagy salátát használunk, ez a lépés elmarad.
Készítsük el a saláta öntetét, ami narancsléből, olívaolajból, egy teáskanál mustárból áll, és ha szükségét érzed, egy kevés juharszirupot vagy mézet is adhatsz hozzá. Csavard ki egy narancs levét, adhatsz hozzá pár csepp citromlevet is, ha van kéznél, ízesítsd az öntetet olajjal, mustárral, sóval, illetve sziruppal.
A saláta összeállítása nem meglepő módon úgy történik, hogy minden hozzávalót egy salátástálban összekeverünk. Jöhet először a quinoa, a csicseri, aztán a kellevelek vagy a bébispenót, érkezhetnek a sült tök kockák, az apró kockára vágott kaliforniai paprika. Végül a gerezdekre szedett mandarint tegyük a salátába.
Kóstoljuk meg, ha kíván még sót, ne sajnáljuk tőle. Végül az öntettel ízlés szerint locsoljuk meg a salátát, és fogyasszuk el akár főételként, akár köretnek mondjuk falafelhez, mint ahogy azt a fotón is láthatjátok.
Néhány tipp:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése