2025. január 27., hétfő

Baconbe tekert, sajttal, sonkával töltött csirkemell

Nagy kedvenc nálunk ez a típusú étel, az ünnepekkor nálunk elmaradhatatlan pulykakoszorú kistestvére. Ebben is megtalálhatóak azok a hozzávalók, mint abban, de esszenciálisabb formában. Érdemes jó minőségű sonkát (ha ajánlhatok: Lidl Dulano prosciutto cotto) és sajtot használni, ez az étel megérdemli a törődést, amit meg is fog hálálni, ugyanis nemcsak meleg főételnek, de hidegen, vékonyan szeletelve hidegtálra is jó, de szendvicsben is jól teljesít.




Hozzávalók 4 főre:

1 db csirkemell filé, inkább nagyobbacska, mint kicsi
20-25 dkg szeletelt bacon
sonkaszeletek
sajtszeletek

opcionálisan aszalt szilva, nyugodtan elhagyható, ha nem kedveled a hús-gyümölcs párosítást, de ha igen, akkor használhatsz akár aszalt sárgabarackot is

Elkészítés:

A húst lapjában vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy duplán hajtott alufóliát megkenünk egy kis olajjal, nekem most volt kiolvasztott szalonnazsírom, azt használtam. A fóliára fektetjük a bacon szeleteket, ügyeljünk rá, hogy egy kicsit fedjék egymást, mert sülés közben összemennek némileg. A bacont fedjük be a kiklopfolt csirkemell szeletekkel, fektessük rá a sonka, illetve sajt szeleteket. Ha használunk aszalt gyümölcsöt, sorakoztassuk őket a hozzánk közelebb lévő hosszanti oldalra, szépen libasorban, akarom mondani: szilvasorban.

A fólia segítségével minél szorosabban próbáljuk feltekerni a roládot. Helyezzük azt úgy a fóliára, hogy alulra kerüljön a nyitott oldala a tekercsnek. Bugyoláljuk szorosan a fóliába, a végeket tekerjük meg szaloncukorszerűen és fektessük tepsire. Én mindig teszek alá sütőpapírt, mert bármilyen szorosan is tekercseltünk, valamennyi lé ki fog folyni a tepsire, azt meg vakargassa róla, akinek hét anyja lakik egy utcában.

190 fokon sütjük a csirkeroládot úgy 50 percig, majd leoperáljuk róla a fóliát (óvatosan, mikor megbontod, kicsaphat a gőz és megégetheti a kezedet), és pirosra sütjük a szalonnát rajta.

Tálalás előtt hagyjuk egy keveset állni, hogy a nedvek a húsban szépen eloszolhassanak, és szeletelni is könnyebb, ha már nem tűzforró. Élezzük meg a kést, mielőtt nekikezdünk a tálalásnak, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Én most krumplipürével és párolt zöldségekkel tálaltam, de rizzsel is tökéletes, vagy szénhidrát nélkül, salátával is pazar.

Úgy gondolom, ha nem túl nagy a roládod, vagy méretesebb az airfryered, abban is elkészíthető nyugodtan.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése