Azt nem tudom, a neve honnan származik, de azt tudom, hogy a kedvenc oldalam, a Pinterest telistele van a receptjével, így aztán nem volt nagy csoda, hogy összefutottunk, miközben az idei vega/vegán/laktózmentes/gluténmentes családi szekció részére kerestem karácsonyi menüt.
Nem hogy nem csalódtunk a receptben, de egyenesen odáig voltunk érte, úgyhogy bizony bekerül az állandó kínálatba. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor ez egy sütőben sült rántott karfiol, de persze annál jóval több.
Zárójelben a vegán változatot olvashatjátok a hozzávalók között.
Hozzávalók a szószhoz:
-fél csésze (egy csésze=2,5 dl) majonéz (veganéz)
-negyed csésze csípős szósz, én most srirachát használtam, de szerintem jó a koreai változat, a gochujang is, de végső soron Erős Pistával is működhet, vagy csípős Piros Arannyal
-2 evőkanál juhar- vagy agavé szirup
hozzávalók a karfiolhoz:
1 fej karfiol kisebb rózsákra szedve
3/4 csésze (gluténmentes) liszt, esetünkben barna rizsliszt
1 evőkanál csípős szósz, mint amilyet a fenti mártáshoz használsz
fél csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze tej (zabtej, rizstej, vagy amit szeretsz) + 2 teáskanál citromlé/almaecet bele
fél teáskanál só
ízlés szerint bors
fél teáskanál vöröshagyma por
1-2 csésze panko morzsa (gluténmentes kenyérmorzsa)
Elkészítés:
A szószhoz való három összetevőt összekavarjuk, félretesszük.
A karfiolt rózsáira szedjük. Az összes hozzávalót a panko/gm morzsa kivételével összekeverjük, ebből egy folyósabb tésztát kapunk. Ebbe keverjük bele a karfiolrózsákat, és alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol befedje a tészta a karfiolt. Ekkor megszórjuk a panko morzsával, az is fedje be szépen a karfiolrózsákat.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a karfiolt úgy, hogy ha lehet, ne érjenek össze, majd 230 fokos sütőben addig sütjük, míg a tészta meg nem sült rajta, nekem ez 15 perc volt.
Kivesszük a tepsit a sütőből, majd a megsült karfiolt átcsúsztatjuk egy olyan edénybe, amelyben kényelmesen össze tudjuk forgatni a szósszal. Menet közben nekem úgy tűnt, hogy elkelne még egy kis plusz szósz, úgyhogy gyorsan kevertem még egy keveset. Fontos, hogy mindenhol érje a mártásunk a karfiolokat.
Újra visszaegyengetjük a tepsire az összeset, és néhány percre visszatoljuk a meleg sütőbe. Elég 4-5 perc is, mert sülnie már nem kell semminek, hiszen a tészta ropogós, a karfiol puha, csak a mártásunk forrósodjon még át a felületén.
A sütőből kivéve tálra rendezzük a karfiolt, megszórhatjuk szezámmaggal, ha van hozzá kedvünk, akár egy kis koriander levéllel is, és már tálalhatjuk.
Én most petrezselymes rizzsel tálaltam, de adhatod kínai zöldséges tésztával is akár.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése