2024. február 21., szerda

Mogyorószósz

Röviden és tömören: a legjobb.

Használom salátaöntetként és tofu nyárs mellé szósznak (satay), sőt, ha úgy döntünk valamikor, hogy visszatérünk a (mérsékelt) húsfogyasztásra, csirke mellé is kiváló lesz. De tökéletes lehet répa, uborka és zellerszár darabokat belemártogatni. Kell hozzá néhány dolog, amiknek a beszerzéséről itt írtam.



Hozzávalók:

10 dkg mogyoróvaj, ha lehet, akkor krémes
2 dl kókusztej
4 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál rizsecet (eredetileg 2 evőkanál kellene, de nekem az brutál sok, esetleg fel lehet emelni az adagot 1 evőkanálig, többet semmi esetre sem tennék bele)
2 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál juhar- vagy agavé szirup
sriracha csípős szósz, ennek mennyisége is ízlés kérdése, én egy szűk evőkanálnyit tettem bele
2 gerezd fokhagyma
kisujjnyi gyömbér, vagy egy púpos evőkanál fokhagyma- és gyömbér paszta

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan elkeverjük.

A szósz sűrű lesz, ha salátaöntetnek használnád, nyugodtan lehet némi vízzel higítani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése