2024. január 11., csütörtök

Salátaöntet mogyoróvajjal

Az az igazság, hogy én szeretem a salátát általában. Amit nem bírok, az az egyhangúság és az unalom. Mindig azt mondtam, adjanak elém naponta salátát, csak legyen rajta egy jó rokfortos, vagy fokhagymás öntet. Nos, az a legtöbb diétában nemigen játszik, tejföl, rokfort, csupa zsír. Mostanában főleg tahini alapú dresszingeket készítek, nyilván abban is van zsír, de nem állati, és persze a mennyiséggel ott is csínján kell bánni, de micsoda ízeket kapunk cserébe! Azért, hogy ne legyen unalmas egy idő után a tahinis dresszing, most egy mogyoróvajasat készítettem. Ne felejtsétek el, bármit meg lehet enni, ha van rajta egy jó öntet :)

                      

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

3 evőkanál mogyoróvaj (lehet krémes, darabos, ahogy szereted, vagy ami van otthon)
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámolaj
1 mokkáskanál fokhagyma pép*
1 mokkáskanál gyömbér pép*
1 teáskanál rizsecet
1 kávéskanál juharszirup/agavé szirup

Elkészítés:

Rém egyszerű, mindent belekanalaztam a blenderbe** és krémesre dolgoztattam a géppel az öntetet. Lehet kóstolgatni, alakítani az ízén, ahogy szereted.



* = én gyömbérből is, fokhagymából is bolti pépet használok. Egyrészt mindig kéznél van, nem penészedik meg, mint a gyömbér a hűtőben, és kiváló az íze. A Szép kis Indiában vagy az Ázsia Bt-nél vásárolom.

** = háromféle méretű késes aprítóm van, a legnagyobbal akár még tésztát is állítok össze, főleg vajas tésztát, nos, az most nem játszik egy ideig, de ha nagyobb mennyiségű répát, káposztát kell reszelni, akkor is jól jön. Van egy közepes méretű, amiben fokhagymát, soffrittót darálok, az meglehetősen hagymaszagú, így mogyorónak, diónak van egy másik, amit karácsonyra kaptam a családtól, és van egy aprócska, amit a Bamix gépemhez adtak ajándékba, ezzel készítem a salátaönteteket például.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése