2024. január 26., péntek

A világ legegyszerűbb levese

 


A címbéli állítás igaz, méghozzá maradéktalanul. Nincs benne "de", nincs benne "ha", sőt, még  "akkor ha" sincs benne. Megtisztítasz három darab zöldséget, felteszed főni, leturmixolod, megeszed. Nincs benne adalékanyag (oké, a zöldségekbe nem látok bele természetesen, ha egy műtrágyával telt hordóban termesztették, az nem annyira jó, de sajnos nem tudhatom, így inkább reménykedem, hogy amit a Bosnyák téri piacon veszek száz éve ismert őstermelőktől, az a hordó talán csak félig van műtrágyával, és akkor a helyzet valamivel jobb), nincs benne liszt, csak a zöldség.

Hozzávalók 4 tányér leveshez:
1 termetesebb zellergumó
2 közepes burgonya
bors
1 mokkáskanál füstölt paprika (elhagyhatod, vagy hagyományos fűszerpaprikára is cserélheted)
1 kis doboz rizskrém fele (ha nem okoz gondot a tejtermék fogyasztása, ez esetben tejszín)
Feltétnek bármi, amit kedvelsz, kruton esetleg, én most sült hagymát adtam mellé.

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítod, feldarabolod (ennél a lépésnél nyugodtan hagyd ki, amit nekem nem sikerült, ne vágd el a krumplihámozóval a kezed, és ne kaszabold le félig a kisujjadat, hidd el, semmit nem ad a leves élvezetéhez pluszba), sós vízben odateszed főni. Nem kell rá rengeteg víz, elég, ha ellepi a zöldségeket. Ha megpuhultak, leturmixolod. Sűrű lesz a krém, mert mire megfő a zeller, a víz nagyjából el is fő róla. Ezt pótoljuk a rizskrémmel, és persze krémesítjük, selymesítjük vele az ételt. Ízlésednek megfelelő sűrűségre hozod, akár vízzel is pótolhatod a folyadékot, nem kell az egész rizskrémet elhasználni, jó lesz az az esti krumplipüréhez is. Itt természetesen még mindig arról beszélünk, ha nem akarsz vegán módon étkezni, használj jó minőségű tejszínt nyugodtan.
El is készült a kellemes, fűszeres, melengető levesed, akár két napra is betárazhatsz belőle.

Ezt a mérhetetlenül bonyolult receptet alkalmazhatod más zöldségekkel is, brokkolival, burgonyával, sütőtökkel, édesburgonyával, póréhagymával, paszternákkal, horribile dictu céklával is, gondolom, azt még sose próbáltam. 
Szóval az 1 zöldség+2 krumpli+1 rizskrém egyenlet csodákat tesz gyors ebéd fronton. Ma például teljes kiőrlésű lisztből, vízből kevert palacsintát sütöttem utána, megkentem egy kevés cukormentes lekvárral, dobtam bele 2-3 szem áfonyát, meg 1 szem málnát, és ki is pipáltuk az ebédet ügyesen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése