2024. január 24., szerda

A kölesgombóc, aki túrógombóc szeretne lenni, de nem lesz az

Tudjátok, hogy nem szoktam kamuzni, vagy legalábbis remélem, hogy tudjátok. Ez a túrógombóc imitátor nem rossz, de nem is az a pikkpakk összedobom, aztán hadd szóljon étel. És nem, csukott szemmel sem hiszed azt, miközben eszed, hogy túrógombócot kanalazol. Ez egy kölesgombóc, se nem több, se nem kevesebb, mint egy kellemes második fogás egy klassz leves után. Egy sós verzió van már fent a blogon, azt nagyon szeretjük, és időnként ez az édes változat is helyet fog kapni az étlapon.


Hozzávalók 4 főre:
20 dkg köles éjszakára beáztatva
5-6 dl növényi tej, preferenciájára bízva mindenkinek, mit használ, én zabtejet
cukor/édesítő ízlés szerint
5 csapott evőkanál búzadara
1 citrom leve és reszelt héja
mazsola
némi maradék kandírozott gyümölcs (elhagyható, mint ahogy a mazsola is)
zsemlemorzsa (nálam teljes kiőrlésű)
1-2 evőkanál kókuszolaj
tejföl/vegán tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:
A kölest alaposan átmossuk, éjszakára beáztatjuk.
Leöntjük róla az áztatóvizet, és 2-3 deci növényi tejjel odatesszük főni. Ugyanúgy, ahogy mondjuk egy tejberizs mellett, emellett is ott kell állni, pótolgatni a tejet, kevergetni a kölest, amíg meg nem puhul. A tejbe beletesszük a cukrot/édesítőt, a citromlevet, mazsolát. Puhára főzzük a kölest, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a búzadarát. Ekkor adjuk hozzá a citromhéjat is, hogy ne főzzük el az ízét, érződjön a masszában frissen. Hagyjuk langyosra hűlni a gombócmasszát, közben megpirítjuk a zsemlemorzsát a szokásos módon.
Végül a langyos masszából gombócokat formázunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában, és tejföllel vagy növényi tejföllel, édesítve tálaljuk.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a masszát mindenképpen ízesítsük intenzíven, különben se íze, se bűze nem lesz, hiszen a köles azért is jó alapanyag, mert nincs intenzív íze, ízlés szerint variálható az ízesítése. Mi szeretjük a mazsolát, akadt egy kis apróra vágott kandírozott gyümölcs is karácsonyról a kamrában, ezek mind-mind jót tettek neki, és a citromhéj sem elhagyható. A pár szem málna és áfonya nem a fotó kedvéért került oda, ezzel is emeltem a gombóc élvezeti értékét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése