Májusban két hetet New Yorkban töltöttem, és egyik nap a barátnőmmel beültünk egy könnyű ebédre. Ő egg rollst kért, és már akkor elhatároztam, hogy ezt itthon elkészítem. Ez most meg is történt, és kénytelen vagyok szerénytelenül azt állítani - ti meg vagy elhinni, vagy nem -, hogy sokkal ízletesebb lett, mint az akkor kóstolt egg rolls.
Hozzávalók a tésztához:
kelleni fog még egy kevés tojás a tészta összeragasztásához, megkenéséhez, illetve némi étkezési keményítő, amivel megakadályozzuk majd a tészták összetapadását, illetve a sütéshez olaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit elvegyítjük egymással, összegyúrjuk, ha netán kellene még víz, adjunk hozzá, de csak nagyon óvatosan. Én kicsit túltoltam a mennyiséget, aztán küzdöttem a töltéssel, mint lúd a jégen. Te legyél nálam okosabb. A tésztát jól kigyúrjuk, majd 30 percre félretesszük pihenni, takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki.
A pihenőidő letelte után nyújtsuk ki a lehető legszabályosabb téglalapra a tésztát, akár úgy is, hogy kettéosztjuk a mennyiséget, úgy könnyebb lesz bánni vele. Szabályos négyzeteket vágjunk a téglalapból, hogy mekkorákat, azt egyéni ízlésünk határozza meg. Készíthetünk kisebb vagy nagyobb tekercseket, ahogy szeretnénk. A tészták felületét gyengéden hintsük meg keményítővel, így nem fognak egymáshoz tapadn.
Ezen a ponton a töltelékünk már nem árt, ha kihűlve készen várja a töltést.
A szezámolajon egy-két percig sütjük a gyömbért és a fokhagymát, ne égjen meg! Utánadobjuk a hagymát, a káposztát és a répát, sózzuk, borsozzuk, majd elkezdjük puhára párolni. A folyamat végén, amikor a zöldségek már puhák, adjuk hozzá a töltelékhez a szójaszószt és a cukrot. Megízleljük, korrigáljuk az ízeket, ha úgy érezzük, szükséges, majd félretesszük hűlni a tölteléket.
A tészta négyzetek megtöltése
A tészta négyzetet sarkára állítva magunk elé tesszük, a hozzánk közelebbi sarkához helyezünk egy kanál tölteléket, majd a sarkot magunktól távolodva felhajtjuk. Középre hajtjuk a négyzet jobb és bal sarkát is, rá a töltelékre, a szabadon maradt tészta részt megkenjük felvert tojással, majd szintén magunktól távolodva feltekerjük a tészta táskát. Kicsit megnyomkodjuk, így nem fog az olajban kibomlani.
Vannak, akik olajjal megspriccelve a tekercseket sütőben sütik, simán el tudom képzelni air fryerben is, én most bő olajban sütöttem. Az olajat 160-170 fokra melegítettem, kettesével beletettem a tekercseket, és arany barnára sütöttem őket.
Fontos, hogy adjunk mellé valamilyen mártogatóst, én szeretem édes chili szósszal, most van itthon egy csípős ananászos szósz is, de össze is dobhatunk egyet, így:
1 evőkanál rizsecet1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál szójaszósz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése