2023. június 20., kedd

Egg rolls

Májusban két hetet New Yorkban töltöttem, és egyik nap a barátnőmmel beültünk egy könnyű ebédre. Ő egg rollst kért, és már akkor elhatároztam, hogy ezt itthon elkészítem. Ez most meg is történt, és kénytelen vagyok szerénytelenül azt állítani - ti meg vagy elhinni, vagy nem -, hogy sokkal ízletesebb lett, mint az akkor kóstolt egg rolls.

A tálalás profibb, mint az enyém...

Hozzávalók a tésztához:

24 dkg liszt
negyed csésze jéghideg víz (egy csésze 2,5 dl, negyed csésze 62,5 ml, de ennyire azért nem kell patikamérlegen mérni, sokkal fontosabb, hogy alaposan hűtsük le a vizet, mielőtt nekikezdünk a gyúrásnak)
1 nagy tojás
1 teáskanál só

kelleni fog még egy kevés tojás a tészta összeragasztásához, megkenéséhez, illetve némi étkezési keményítő, amivel megakadályozzuk majd a tészták összetapadását, illetve a sütéshez olaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit elvegyítjük egymással, összegyúrjuk, ha netán kellene még víz, adjunk hozzá, de csak nagyon óvatosan. Én kicsit túltoltam a mennyiséget, aztán küzdöttem a töltéssel, mint lúd a jégen. Te legyél nálam okosabb. A tésztát jól kigyúrjuk, majd 30 percre félretesszük pihenni, takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki.

A pihenőidő letelte után nyújtsuk ki a lehető legszabályosabb téglalapra a tésztát, akár úgy is, hogy kettéosztjuk a mennyiséget, úgy könnyebb lesz bánni vele. Szabályos négyzeteket vágjunk a téglalapból, hogy mekkorákat, azt egyéni ízlésünk határozza meg. Készíthetünk kisebb vagy nagyobb tekercseket, ahogy szeretnénk. A tészták felületét gyengéden hintsük meg keményítővel, így nem fognak egymáshoz tapadn.

Ezen a ponton a töltelékünk már nem árt, ha kihűlve készen várja a töltést.

Az én töltelékem most a következőkből állt:

1 kis fej káposzta közepes durvaságúra reszelve
2 nagyobb sárgarépa szintén lereszelve
1 csokor újhagyma (ha nincs, egy közepes fej vöröshagyma apróra vágva)
1 evőkanál apróra vágott, reszelt gyömbér
1 evőkanál apróra vágott, préselt fokhagyma (én erre ázsiai boltokban kapható gyömbér-fokhagyma pasztát használok, elmondhatatlan könnyebbség, mint a gyömbérrel és a fokhagymával szórakozni)
só ízlés szerint
1,5 teáskanál szójaszósz
2 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál cukor
fél mokkáskanál őrölt fehér bors

A szezámolajon egy-két percig sütjük a gyömbért és a fokhagymát, ne égjen meg! Utánadobjuk a hagymát, a káposztát és a répát, sózzuk, borsozzuk, majd elkezdjük puhára párolni. A folyamat végén, amikor a zöldségek már puhák, adjuk hozzá a töltelékhez a szójaszószt és a cukrot. Megízleljük, korrigáljuk az ízeket, ha úgy érezzük, szükséges, majd félretesszük hűlni a tölteléket.

A tészta négyzetek megtöltése

A tészta négyzetet sarkára állítva magunk elé tesszük, a hozzánk közelebbi sarkához helyezünk egy kanál tölteléket, majd a sarkot magunktól távolodva felhajtjuk. Középre hajtjuk a négyzet jobb és bal sarkát is, rá a töltelékre, a szabadon maradt tészta részt megkenjük felvert tojással, majd szintén magunktól távolodva feltekerjük a tészta táskát. Kicsit megnyomkodjuk, így nem fog az olajban kibomlani.

Vannak, akik olajjal megspriccelve a tekercseket sütőben sütik, simán el tudom képzelni air fryerben is, én most bő olajban sütöttem. Az olajat 160-170 fokra melegítettem, kettesével beletettem a tekercseket, és arany barnára sütöttem őket.

Fontos, hogy adjunk mellé valamilyen mártogatóst, én szeretem édes chili szósszal, most van itthon egy csípős ananászos szósz is, de össze is dobhatunk egyet, így:

1 evőkanál rizsecet
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál szójaszósz

Nagyon finom lett az egg rolls, de szerintem legközelebb, ha járok a Szép kis Indiában vagy az Ázsia bt-nél, megnézem, milyen lehetőségeket kínálnak kész tésztára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése