2023. január 2., hétfő

Krémes, sajtos brokkoli-karfiol leves

Kezdjük az évet diétával , akarom mondani, egy kiadós, tápláló levessel. Ebben a hideg téli időben nem is tehetünk jobbat a szervezetünkkel... mondanám, ha hideg téli idő lenne, de 10-11 fokok körül futkorászik a hőmérő higanyszála, úgyhogy erre a levesre valami más indokot kell kitalálnom. Ó, hát meg is van! Már megint annyi zöldséget halmoztam fel az ünnepekre, mintha egy dandár századot kellene etetnem, úgyhogy itt az ideje felhasználni azokat, mert már régen nem olyan olcsók, hagy hagyhatnám veszendőbe menni őket. Meg amúgy is, az olcsó zöldséget sem szép dolog elpocsékolni, kidobni.  (A karácsonyi vacsorák, ebédek előkészítése közepette keletkezett növényi hulladékot megkapták a tanyán a nyuszik és a tyúkok, elég hálásak voltak érte.)


Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2-3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szárított kakukkfű, vagy ha akad, mint most nekem, 4-5 szál friss
só, bors
1 teáskanál pirospaprika vagy füstölt paprika
30 dkg karfiol
30 dkg brokkoli
2 szál sárgarépa
2 csapott evőkanál liszt
zöldség erőleves szükség szerint
ízlés szerint tejszín (elhagyható)
20 dkg reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

A vajat és az olívaolajat együtt felmelegítjük, az apróra vágott hagymát többé-kevésbé puhára pároljuk. Beledobjuk a kakukkfű levélkéket is. Ha a hagyma már puha, megszórjuk a liszttel, kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott répákat, és felöntjük annyi zöldséglével (vagy vízzel), amennyi ellepi. Jöhetnek a karfiol rózsák, némi só, bors, és fedő alatt tíz perc alatt puhára főzzük a karfiolt. Ekkor egy merülő mixerrel (ha nincs, jó a turmixgép is, csak azzal több a mosogatás) átmegyünk a levesen. Nem kell sima péppé turmixolni a zöldségeket, én kedvelem, ha kicsit darabosabb marad. Utolsó lépésként a fazékba dobjuk a feldarabolt brokkolit is, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot akár zöldséglével, akár vízzel, és néhány perc alatt a brokkolit is megpuhítjuk. Hozzáadjuk a leveshez a paprikát, alaposan elkeverjük. Ekkor ismét jöhet a merülő mixer, megadjuk a leves végső állagát, olyanra, amilyet az ízlésünk diktál. Beleszórjuk a forró levesbe a reszelt sajtot, ha használunk, a tejszín is mehet utána, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. 

Akár vajon pirított krutonnal, akár egyszerű pirított kenyérrel, vagy kicsit testesebb kenyérrel tálalhatjuk.

2 megjegyzés: