2022. július 12., kedd

Meggy nyersen eltéve

A címben jelzett szókapcsolat volt a keresőszó, amit beütöttem a Google-ba, hogy emlékeztessem magam, hogyan is kell készíteni ezt a klassz... hűha, mi is ez? Befőtt? Nem, azt főzni szokták, ezt meg nem kell... Akkor mi ez? Na, ez most megfogott. Amíg hűséges és szorgalmas segítőtársam a konyhában épp meggyet magoz, addig én megpróbálom kitalálni, hogyan is nevezzem ezt a jóságot. 


Használhatod simán nassnak is téli estéken, rakhatod bármilyen desszertbe, triffle-ba, piskótába, kevert sütibe, a leve pedig mehet szörpnek. És munka vele annyi van, hogy ki kell magozni a meggyet, ezt nem érdemes elspórolni, mert előbb-utóbb meg kell szabadulni a magtól, és kész.

Teszek még el meggylekvárt, isteni lesz a karácsonyi, barátoknak összeállítandó gasztro ajándékcsomagba a házi tészta, bejgli, lemon curd mellé.

Hozzávalók:

1 kg meggy magozva
25-30 dkg cukor ízlés szerint
2 evőkanál rum (elhagyható)
fél mokkáskanál Na-Be a biztonság kedvéért

Elkészítés:

A meggyet nagyon alaposan megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk, majd egy megfelelő méretű tálban lecukrozzuk. Hűvös helyen letakarva egy-két napot állni hagyjuk, időnként átkeverjük, hogy a cukor ne üljön le az aljára. Időközben a meggy levet ereszt, a cukor elolvad. Üvegekbe porciózás előtt adjuk hozzá a rumot és a tartósítót, alaposan keverjük át, és szorosan rakjuk üvegekbe a gyümölcsöt. Öntsük rá a cukros levet (ami kimarad, szörpnek használjuk), zárjuk le az üvegeket, és mehet is a polcra/szekrénybe/kamrába.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése