2021. augusztus 15., vasárnap

Mandulakrémes barackos sütemény

Ő kérem szépen itt egy barackos tart, még inkább egy frangipane-os tart. Magyarul talán a címben jegyzett módon említeném. A frangipane egyfajta mandulakrém - ó istenem, nem is értem, hogy tudtam megállni, hogy még betöltés előtt meg ne egyem az egészet? -, a tart pedig hát... az tart. Vagy tarte, attól függ, milyen nyelvet használunk. Pitének nem mondhatom, mert nem az, ez egy tart, na. Pont annyi sárgabarack volt itthon, ami az elkészítéséhez kellett. Most épp a sütőben heverészik a kicsike, 40 perc múlva készül el. Addig is itt a receptje.



Hozzávalók a tésztához:

155 gramm liszt
fél teáskanál só
50 gramm cukor
125 gramm hideg vaj felkockázva
2 tojássárgája

A krémhez:

125 gramm szobahőmérsékletű vaj
100 gramm kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 egész tojás
120 gramm finomra őrölt mandula
45 gramm liszt
egy csipet só

10 szem barack negyedelve, 1evőkanál juharsziruppal/mézzel/baracklekvárral elkeverve

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a tojássárgája kivételével késes betétű aprítóba tesszük, megpörgetjük, míg morzsás nem lesz. Inkább csak pulzáltassuk a gépet, amíg vizes homokszerű állaga nem lesz a vajas lisztnek. Ekkor jöhet hozzá az első tojássárgája, azzal kevertjük a tésztát a géppel, majd jöhet a második is, ekkor már össze fog állni gombóccá a matéria. Szedjük ki egy kiterített darab folpackra, és a folpackon keresztül pikk-pakk nyomkodjuk az egészet korong formába, csomagoljuk be, irány a hűtő 30 percre.

Ez alatt az idő alatt elkészítjük a frangipane-t. A vajat kihabosítjuk a cukorral, ha kivilágosodott a massza, és szép levegős, mehetnek bele a tojások egyesével, a kettő között járjon a habverő szorgosan! Ha van otthon vaníliakivonatunk, ne habozzunk ezen a ponton egy evőkanálnyit a masszához önteni, ha nincs, megfelel az igazi vaníliás cukor is. Végül belekanalazzuk a gépbe az összekevert mandulalisztet és búzalisztet. Ezzel már épp csak annyit keverjünk, hogy egynemű legyen a massza.

Ha a tésztánk lehűlt, lisztezett felületen fél centiméter vastagra nyújtsuk ki, és ügyeskedjük bele egy kivehető aljú kerek tortaformába, abból is a kisebbe, az enyém kb. 22-23 centis lehet. Nyomkodjuk a tésztát a forma oldalához is, hogy pereme legyen majd a sütinek. Ekkor belekenjük a mandula masszát, kanál hátával elegyengetjük, majd a juharsziruptól (vagy méztől, vagy sárgabarack lekvártól) nedves negyed barackokkal csinosan kirakjuk a süti tetejét. Mehet a 180 fokos sütőbe 45-50 percre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése