2021. augusztus 25., szerda

Sült paprika saláta

Először Dalmáciában kóstoltam, nagyon szeretem, nem lenne ellenemre, hogy minden nyáron telerakjam vele a hasamat ott helyben. Erre sajnos elég rég volt alkalom, de dombon ülő fűcsomó legyek, ha jövő nyáron nem áztatom meg a testem az adriai habokban.

A sült paprika készítésnek nincs túl sok titka, de lehet, hogy tán egy se. Megmosod, megszárítod, tepsire pakolod, 220 fokra berakod a sütőbe, ha van grill funkciód, tíz perc sütés után nyugodtan ráengedheted a paprikákra a grillt. (Nyilván ezerszer jobb faszénen sütni, de erre nincs módom, elhihetitek, hogy ezt én sajnálom legjobban.) Süsd őket fekete héjúra. Egyszer meg is fordíthatod a darabokat, hogy minden oldala rendesen odakapjon. Ha már fekete a héjuk, rakd őket nylon zacskóba, zárd le, és várd, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljön. Fél óra, egy óra múlva szépen szedd le a héjakat, nem lesz nehéz dolgod, mert a forró gőzben már elváltak a hústól, amennyire tudod, magtalanítsd, és kész. Menet közben a kifolyó paprikalevet érdemes felfogni és a salátaléhez adni.



Hozzávalók:

1,5 kg kápia paprika
olívaolaj
balzsamecet

bors
2-3 gerezd fokhagyma felszeletelve


Elkészítés:

A megsült paprikákat vágd csíkokra. Készítsd el a saláta levét. Két rész olajat keverj össze egy rész balzsamecettel, sózd, borsozd. Rakosgasd egy edénybe a paprika csíkokat, öntözd őket bőven salátalével, amihez hozzákeverted a levet is, amit a sült paprika engedett. Szórd rá egyenletesen a fokhagyma gerezdeket, majd légmentesen zárd le, érleld legalább egy napig.

A képen kissé sok levet kanalaztam a fotóalanyok alá, az mindenki ízlésére van bízva, mennyi salátalevet fogyaszt el a paprikákkal. Egyébként fogyasztás előtt érdemes kivenni a hűtőből, és hagyni akklimatizálódni, hogy a megdermedt olaj kissé felengedjen, sokkal élvezhetőbb lesz úgy.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése