2021. január 29., péntek

Csirke fajita

Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb gyors étel, amit csak el lehet képzelni. Tudom, tudom, most biztosan azt mondjátok, mitől egyszerű az az étel, amihez külön be kell vásárolni, de az a helyzet, hogy én, mint gasztrobubus, fűszerek tekintetében igen jól el vagyok látva mindenfélével, úgyhogy megmondom őszintén, hogy alap esetben nekem semmi mást nem kell beszerezni, csak tortillát. Ráadásul most még azt sem, mert egy decemberi Ázsia boltbéli ámokfutásom következtében volt itthon búza tortilla.

Fotó: pixabay.com

Sajnos a saját fotóm a rossz fényviszonyok miatt nem igazán lett jó, ez gusztusosabb.

Igen, tudom, keveseknek a hűtőjében hever folyékony füst/liquid smoke, de az akár el is hagyható a marinádból, pótolható egy kevés füstölt paprikával.

Hozzávalók:

1 csirkemell
búza tortilla
1 piros, 1 zöld kaliforniai paprika (a színeknek "csak" a látványban van jelentősége, ha csak egyféle paprikát vesztek, úgy is jó lesz nyilván)
1 nagy fej vöröshagyma

marinád:

2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál barna cukor
2 evőkanál narancslé
2 teáskanál citrom(lime) lé
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál dijoni mustár
ízlés szerint chili por
1 púpozott teáskanál római kömény
1/4 teáskanál bors
2 teáskanál folyékony füst
2 evőkanál fajita fűszerkeverék (ezt megmondom őszintén, készen veszem, nem bajlódom a keverésével

Elkészítés:

A csirkemellet tenyérnyi szeletekre vágjuk. A marinád összetevőit összekeverjük. 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle a zöldségek sütéséhez, a maradékban megfürdetjük a húst. Akár egy éjszakát is állhat a marinádban és a hűtőben, nekem most csak két órám volt erre. 

A paprikákat és a vöröshagymát felszeleteljük. Érdemes a paprikából vékony, hosszú, dekoratív csíkokat vágni, a hagymát ún. félfőre metéljük.

Egy serpenyőben készre sütjük a csirkemell szeleteket. Mielőtt betesszük őket a forró serpenyőbe, csöpögtessük le róluk a marinádot. Figyeljünk a húsra sütéskor, hiszen a fűszerek, de főleg a barna cukor eléggé rásegít az odaégésre, amit érdemes azért elkerülni. Ha elkészültek a hússzeletek, pihentessük őket néhány percig egy deszkán, majd vágjuk jó ujjnyi csíkokra.

Egy másik serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, a félretett 2 evőkanálnyi marinádot, és ezen rázogatva, kevergetve pároljuk meg roppanósra a hagymát és a paprikákat. Amikor elértük az ízlésünknek megfelelő puhaságot, keverjük bele a húscsíkokat, melegítsük össze, és el is készültünk.

Száraz serpenyőben forrósítsuk át egy-két perc alatt a tortillákat, halmozzuk rá a paprikás, húsos keveréket, ha szeretjük, és van otthon korianderünk, adjunk neki egy adagot. Én készítettem hozzá még egy mártást is, de ez elhagyható.

Mártás: 

2 dl tejföl
fél dl majonéz
1 teáskanál lime/citromlé

ízlés szerint chili por vagy cayenne-i bors
reszelt lime héj

Adhatunk a fajita mellé guacamolét, darabolt paradicsomot, reszelt cheddar sajtot, friss koriandert ízlésünk és lehetőségeink szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése