2021. január 28., csütörtök

Fánk

Nagy kedvenc nálunk a fánk, de alig hiszem, hogy ezzel a mi családunk kisebbségben lenne. Szezonjában többször is nekiállok, mindig a kenyérsütő gépemmel dagasztatom meg a tésztát, így aztán nem igényel túlságosan nagy lelkierőt a művelet. Bedobálom a gépbe a hozzávalókat, másfél óra múlva előveszem a csodálatos állagú tésztát, szaggatom, kelesztem, sütöm. Most van hozzá csodálatos narancslekvár, nem mondom, hogy a baracklekvárt bármi kenterbe verheti, de ez a narancs, ez azért esélyes a versenyben, mi tagadás. A fenti linken található receptben adtam néhány tippet a jó fánk összeállításához, érdemes szerintem elolvasni.

Ez a recept Annuskámtól származik, kipróbáltam ezt is, hiszen minden receptnél van egy eggyel jobb, nem igaz? Alapvetően nagyon hasonló a blogon fellelhető receptemhez, a tejföl az egyetlen számottevő különbség, ami a mostaniban van, az előzőben nincs.


Hozzávalók:

25 dkg BL-80-as liszt
25 dkg BL-55-ös liszt
5 dkg porcukor
7 gr porélesztő
fél teáskanál só
4 db tojássárgája (a maradékot lefagyaszthatod, később jó lesz macaronhoz, Pavlovához)
1 evőkanál tejföl
6 dkg vaj (szobahőmérsékletű, de ha megolvasztod, kihűtöd, az a legjobb)
2,5 dl tej
2 evőkanál rum (fontos! a rum fogja megakadályozni, hogy a tészta sütéskor beszívja az olajat magába)
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A metódus a szokásos: mindent beleteszek a kenyérsütőm üstjébe, ami megkeveri, bedagasztja a tésztát. Ha neked nincs ilyened, akkor langyosítsd meg a tejet, tedd bele a porcukrot, szórd bele a porélesztőt, hagyd egy kicsit oldódni. A porélesztő sosem fog úgy felfutni, mint a friss, ezt ne várd tőle. A lisztbe keverd bele a sót, a tojások sárgáját, tejfölt, keverd el, majd fokozatosan öntsd a liszthez a tejet, kezdd el dagasztani, és a dagasztás vége felé dolgozd csak bele a tésztába a puha vajat és a rumot. Ez nem lesz nagyon örömteli művelet, a tészta viszonylag nehezen fogja felvenni a vajat, de kicsire nem adunk, ugyebár, a nagy meg nem számít...

Az elkészült tésztát letakarva hagyjuk duplájára kelni, majd gyúródeszkára téve ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat. Én úgy szoktam csinálni, hogy kiterítek egy tiszta konyharuhát, arra ültetem a kiszaggatott fánkokat, majd a második kelesztés idejére letakarom őket egy másik tiszta konyharuhával. A második kelesztés olyan 20-30 perc, ez alatt az idő alatt a fánkok szépen megnőnek. Felületük kissé megszárad.

Tegyük oda az olajat melegedni, az ideális hőfok 160 fok. Az ilyen hőmérsékletű olajban a fánkok még tovább nőnek, de nem égnek meg hirtelen, és a közepüknek is van ideje megsülni. Nem érdemes spórolni az olajjal, kevés olajban nem sül szépen a fánk, úgyhogy én azt mondanám, legalább két ujjnyi magasan álljon az edényben. 
A fánkok közepébe mélyedést képezünk, ezzel a mélyedéssel lefelé tesszük a fánkokat az olajba, majd egy alkalmas méretű fedővel letakarjuk a lábast. 2-3 perc múlva, ha szép arany barna színe van a fánknak, lehet fordítani, ekkor már nincs szükség a fedőre.
Érdemes a kisült kelt tésztát rácson lecsöpögtetni, a papírtörlőtől olyan szottyos lesz, elveszti a ropogósságát sajnos.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm, hogy kipróbáltad te is ezt a fánk receptet. Örülök neki! 😊🤗🥰

    VálaszTörlés