Szeretem az angolok crumble-ját, egyszerű, gyorsan megvan, ezerféle módon variálható. Ez a konstrukció húzott ki most is a bajból. A feladat ugyanis az volt, hogy a családi születésnapi ebédre egy gluténmentes, vegán édességet kellett prezentálnom. Nem állítom, hogy minden háztartásban van otthon minden hozzávaló a kamrában, ami szükséges hozzá, de aki érintett bármelyik vonalon - mármint vegán vagy gluténmentes módon étkezik -, annak bizonyára vannak készletei a hozzávalókból.
Hozzávalók:
30 gramm kókuszolaj (vagy margarin)
10 evőkanál agavé-, rizs- vagy juharszirup
szükség szerint mandulatej, tapasztalatom szerint olyan 4-6 evőkanálnyi
15 dkg mandulaliszt
15 dkg barna rizsliszt
45 dkg áfonya/szeder/málna (több lehet, kevesebb ne legyen)
5 evőkanál juharszirup
5 teáskanál kukorica- vagy burgonyakeményítő
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
Elkészítés:
A megolvasztott kókuszolajat elkeverjük az édesítésre használt sziruppal, majd belekeverjük a liszteket, és a növényi tejjel olyan állagúra hozzuk, hogy kezelhető tésztát kapjunk. A tésztát kettévesszük, a felét egy 25x25 cm-es, sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk, és 10 percig sütjük 180 fokon.
Közben a gyümölcsöt a sziruppal és a fűszerekkel felforraljuk. Ha fagyasztottat használsz, mint én, akkor néhány percig érdemes forralni, de ha friss van kéznél, akkor is hasznos, ha kissé megfőzöd a gyümölcsöket. Néhány percnyi hűtés után belekeverjük a kevés vízzel (esetleg a gyümölcs alatt képződő lével) elegyített keményítőt, átforgatjuk vele a gyümölcsöt.
Az elősütött tésztára kenjük az áfonyás krémet, majd a maradék tésztát rámorzsoljuk a süti tetejére, visszatesszük a sütőbe, ahol 20 perc alatt szép aranybarnára sül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése