2020. október 24., szombat

Vegán, gluténmentes crumble

Szeretem az angolok crumble-ját, egyszerű, gyorsan megvan, ezerféle módon variálható. Ez a konstrukció húzott ki most is a bajból. A feladat ugyanis az volt, hogy a családi születésnapi ebédre egy gluténmentes, vegán édességet kellett prezentálnom. Nem állítom, hogy minden háztartásban van otthon minden hozzávaló a kamrában, ami szükséges hozzá, de aki érintett bármelyik vonalon - mármint vegán vagy gluténmentes módon étkezik -, annak bizonyára vannak készletei a hozzávalókból.




Hozzávalók:

30 gramm kókuszolaj (vagy margarin)

10 evőkanál agavé-, rizs- vagy juharszirup

szükség szerint mandulatej, tapasztalatom szerint olyan 4-6 evőkanálnyi

15 dkg mandulaliszt

15 dkg barna rizsliszt

45 dkg áfonya/szeder/málna (több lehet, kevesebb ne legyen)

5 evőkanál juharszirup

5 teáskanál kukorica- vagy burgonyakeményítő

ízlés szerint fahéj, szegfűszeg


Elkészítés:

A megolvasztott kókuszolajat elkeverjük az édesítésre használt sziruppal, majd belekeverjük a liszteket, és a növényi tejjel olyan állagúra hozzuk, hogy kezelhető tésztát kapjunk. A tésztát kettévesszük, a felét egy 25x25 cm-es, sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk, és 10 percig sütjük 180 fokon.

Közben a gyümölcsöt a sziruppal és a fűszerekkel felforraljuk. Ha fagyasztottat használsz, mint én, akkor néhány percig érdemes forralni, de ha friss van kéznél, akkor is hasznos, ha kissé megfőzöd a gyümölcsöket. Néhány percnyi hűtés után belekeverjük a kevés vízzel (esetleg a gyümölcs alatt képződő lével) elegyített keményítőt, átforgatjuk vele a gyümölcsöt.

Az elősütött tésztára kenjük az áfonyás krémet, majd a maradék tésztát rámorzsoljuk a süti tetejére, visszatesszük a sütőbe, ahol 20 perc alatt szép aranybarnára sül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése