2017. október 1., vasárnap

Pogácsa, csökkentett fehér liszt mennyiséggel

Azt is ki fogom próbálni, milyen az a pogi, amiben egyáltalán nincs finomított liszt, de ez még nem az. Ezt igazából a véletlen szülte, a fiamnak ígértem pogácsát, majd amikor este nekiálltam elkészíteni, kicsit meglepődve tapasztaltam, hogy egyszerűen nincs több 30 deka lisztnél több itthon. Mármint fehér liszt volt csak ennyi. Mert teljes kiőrlésű búza, rozs volt, meg rizsliszt, meg zabpehely liszt, de fehér búzaliszt csak 30 deka. Mivel gyakran ér az a - néha megalapozott - vád, hogy nem tartom be a konyhai ígéreteimet, most nem volt kérdés, hogy meg kell találni a megoldást, és meg kell sütni a pogácsát., hogy a renomé ne sérüljön tovább. Így sikerült, és nagyon jól sikerült. Tévedések elkerülése végett elmondom, hogy ez nem diétás pogácsa, a fogyókúránkat nem támogatjuk meg vele egyáltalán. De ha nem fogyasztunk cukrot és fehér lisztet, de ennénk valami sósat, akkor jól jöhet a recept.Hozzávalók:
30 dkg fehér liszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg túró
10 dkg vaj
15 dkg kókuszzsír
1 evőkanál só
egyetlen csipetke cukor
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 dl tej
1 tojás
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
A túrót, vajat, kókuszzsírt és a tojást beletettem a Kitchen Aid táljába, összekevertettem vele. A tejet meglangyosítottam, ment bele a szinte lényegtelen mennyiségű cukor, majd az élesztő, hagytam futni. Amikor szép habos volt, belevegyítettem a nedves keverékbe a lisztet, elindítottam a gépet, és amikor összekeverte nagyjából a hozzávalókat, beleöntöttem az élesztős tejet is. Jó kis tészta lett belőle, amit hagytam vagy húsz percig kelni. (Legközelebb adok a liszthez sikért is, most nem jutott eszembe, pedig van itthon.)
A kelesztési idő után (különösebben nem emelkedett meg a tészta) lisztezett deszkán kinyújtottam úgy 2 centisre a tésztát, az alsó harmadát fel, a felső harmadát lehajtottam, majd balról jobbra összecsuktam, mint egy könyvet. Fordítottam rajta 90 fokot, és megismételtem a műveletet még egyszer, sőt, utána még harmadszor is. Pihentetni közben nem pihentettem a tésztát. Amikor megvolt a harmadik hajtogatás is, két ujjnyira nyújtottam a tésztát, lekentem egy kevés tejes tojássárgájával, megszórtam reszelt füstölt sajttal, pogácsaszaggatóval kiszaggattam, majd 190 fokos sütőben sütöttem úgy negyed órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése