2016. augusztus 29., hétfő

Tönkölylisztes ciabattaCsabatta. Nem cibatta, nem ciabatta (így, fonetikusan), hanem csabatta. És ezt elsősorban a Lipóti Pékség és a Lidl eladóinak üzenném meleg szeretettel.
A magam részéről nagyon kedvelem a ciabattát, tökéletesen alkalmas a reggeli szendvicsek alapjául. Négyszögletes formájával ideális alany mindenféle finomság befogadására. Tegnap este gondoskodnom kellett a hétfőn munkába menő férfiemberek szendvicseiről, a jól bevált gyökérkenyeremet érlelni már nem volt idő, ezért ehhez a ciabatta recepthez nyúltam.

Hozzávalók:

55 dkg tönkölybúza liszt
5 dkg fehérliszt
2-3 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
7 gr szárított élesztő
0,5 l langyos víz
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
5 evőkanál különböző mag (szezámmag, lenmag és napraforgó volt most)

Elkészítés:

Az összes hozzávalót a robotgép üstjébe öntjük, alacsony sebességgel elkezdjük járatni a gépet (ellenkező esetben még a plafon is lisztes lesz), és 6-7 perc alatt gyönyörű, kicsit ragacsos tésztát dagasztunk. A dagasztás vége felé adjuk hozzá a magokat is. A teljes vízmennyiséget azonban ne adjuk hozzá az elején, figyeljük, kell-e mind, és menet közben adagoljuk a tésztához, ha szükséges.
A kidagasztott tészta tetejét szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le konyharuhával, és tegyük ki az augusztus végén is bőven 30 fokos erkélyre egy órácskára kelni.
Mivel a tészta még mindig kissé ragacsos, erősen lisztezett deszkára húzzuk, kicsit átmozgatjuk, hogy a levegő nagy része távozzon belőle, majd egyforma darabokra vágjuk a tésztát (6-7 darab simán kijön ennyi tésztából), lisztes kézzel megformázzuk. Először téglalappá lapogatjuk a kiszakított tésztát, majd a hosszanti oldala mentén felcsavarjuk, a végeket kicsit alátűrjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a ciabattákat. Még 30-40 percig hagyjuk kelni, végül 190 fokos sütőben készre sütjük. Mindig meg szoktam kopogtatni a kenyérfélék alját, ha szépen kongó hangot ad, akkor átsült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése