Néhanapján, ha arra szánom el magam, hogy kókuszgolyót gyártsak, Bea barátnőm leírását követem. A leírás most itt hever előttem az asztalon, megsárgult A4-es papíron. 1984-ben írtam le az akkor még létező Magyar Ifjúság szerkesztőségében, ahol Beával egymással szemben ültünk az íróasztalunknál, és amilyen vicces a sors, napra pontosan egyszerre vártuk első gyermekünket.
Életre szóló barátságot kötöttünk, amit az se zavar meg - csak kicsit nehezebbé tesz -, hogy ő már 37 éve 8000 kilométerrel arrébb él. Időnként meglátogatom, időnként meglátogat, időnként a keresztlányom jön csak, de a köteléket buta 8000 kilométer el nem tépheti. Olyannyira, hogy májusban ismét eltölthettünk egy fantasztikus hetet együtt nála, a nagy vízen túl. El is felejtettem neki megemlíteni, hogy még mindig mekkora becsben tartom a receptjét... de hát annyi minden másról kellett beszélgetni!
Hozzávalók:
🍪 25 dkg háztartási keksz
🥣 10 dkg gríz
🥛 2 dl forró tej
🧈 12,5 vaj
🍬 ízlés szerint porcukor
🟤 2 evőkanál kakaópor
🥥 1 zacskó kókuszreszelék
🍷 ízlés szerint rum vagy rumaroma
Elkészítés:
A kekszet ledarálom (vagy eleve daráltat veszek leginkább). A grízt leforrázom a forró tejjel, belekeverem a vajat, a cukrot - direkt nem adtam meg mennyiséget, mindenki más édességi fokon rezeg -, a kakaót, belemegy még a kókuszreszelék és a rum. Ezután kezdődhet a massza összegyúrása, majd gömbölygetése. Legutoljára meghempergethetjük kókusz-, esetleg csokireszelékben. Légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható.
TIPP:
Készítheted babapiskótából is, vagy bármilyen vajas kekszből, nem muszáj a háztartásihoz ragaszkodni, ha éppen nincs otthon.
🍒 Remek ötlet vagy meggy befőttet, vagy szezonjában friss meggyet dugni a golyók közepébe, finom szaftos lesz tőle az édesség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése