2025. szeptember 28., vasárnap

A legfinomabb túrós pite, amit valaha kóstoltam

A recept Limarától származik, így egyáltalán nem meglepő, hogy tökéletes az állaga és az íze egyaránt. A mennyiségek pontosan olyanok, hogy tökéletes legyen a túró ízesítése és a tészta arányai a töltelékhez képest.



Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 teáskanál só
1 evőkanál porcukor
10 dkg vaj
1 db tojás
2-3 evőkanál tejföl
1,5 dkg élesztő

töltelék:

1 kg túró
20 dkg porcukor
egy nagy csipet só
1 vaníliscukor vagy vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
3 db tojássárgája
2 evőkanál búzadara
1 dl tejföl
4 db tojásfehérje felverve
egy maréknyi mazsola (elhagyható természetesen)

máz:
1 tojás sárgája
1 evőkanál porcukor
3 evőkanál tejföl

Elkészítés:
Összeállítjuk a tésztát, a lisztet, a sót, porcukrot és az élesztőt elmorzsoljuk, utána hozzáadjuk a feldarabolt vajat, azzal is eldolgozzuk a tésztát. Közepébe ütjük a tojást, kanalazzuk a tejfölt és kidolgozzuk a tésztát. Sima, könnyen kezelhető matériát kell kapnunk. Amíg összeállítjuk a tölteléket, a tésztát letakarva pihentetjük.

A túróba belekeverünk mindent a fehérje kivételével, azt utolsó lépésként adjuk a töltelékhez felverve.

Én a nagy gáztepsimben sütöttem a pitét, az ívekre vágott sütőpapírból épp csak egy-egy keskeny csíkot kell levágni, hogy pont méretes legyen.
Két sütőpapír között tepsinyi méretűre nyújtottam a tésztát, ügyelve, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. A felső papírt eltávolítottam, majd a tésztát az alsó papírral együtt a tepsibe húztam.
Megkentem a töltelékkel, elegyengettem rajta, és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem.
30 perc után kivettem a tepsit a sütőből, megkentem az összekevert mázzal, grill fokozatra kapcsoltam a sütőt, és szép barnára sütöttem a süteményt, ez kb. 10 perc volt még.

TIPP:

Más töltelékkel is készíthetjük.
Dúsíthatjuk a tölteléket mazsolával, vagy ha nem szeretjük, aszalt vörös áfonyát is, vagy aszalt sárgabarack darabokat is el tudok benne képzelni. Természetesen mindenféle turbózás nélkül is tökéletes lesz.
Mindenképpen zsíros, 20 százalékos tejfölt használjunk a recepthez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése