Megmondom őszintén, azelőtt, hogy készültem volna erre a görög tematikus vacsorára, sosem hallottam a briamról. Kilistáztattam az ikonikus görög ételeket a chat gpt-vel, és egyszer csak ott volt a listán a briam. Mi a csuda ez?, tettem fel a kérdést, és aztán mikor továbbmentem kedvenc online játszóteremte, a Pinterestre és megláttam a fotókat, azonnal beleszerettem az ételbe.
A briam ugyanis a görögök válasza a ratatouille-ra, a lecsóra, a caponatára. De micsoda gyönyörűséges válasz az!
A görög vidéki konyhából származik, ahol a zöldségek egyszerű, de ízletes elkészítése hagyomány. A név eredete a török “briam” szóból ered, ami azt jelenti: “olajban sült zöldség”, ami jól tükrözi az étel lényegét. A briam eredetileg “szegény ételként” indult, de a könnyedsége és ízvilága miatt hamar a görög asztalok kedvence lett.
Csodás, nem? Sütés után sajnos a színek elvesztik élénkségüket, cserébe egy isteni ételt kapunk.
Hozzávalók:
3 db cukkini
3 db burgonya
1 kaliforniai paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb lilahagyma
0,5 liter passata
olívaolaj
szárított oregánó
só, bors
petrezselyem
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, azonos vastagságú szeletekre karikázzuk. Nekem van egy csodálatos mandolinom, ha vigyázol az ujjadra és nem kaszabolod le, isteni jó szolgálatot tud tenni. Csak beállítod, milyen vastagok legyenek a szeletek, és már lehet is tolni át rajta a zöldségeket. A paprikát és a lilahagymát kézzel, késsel szeleteltem az egyszerűség kedvéért, bár gyanítom, azokat is simán vitte volna a mandolin.
A zöldségeket egy tálba tettem, megszórtam sóval, borssal, oregánóval, petrezselyemmel, meglöttyintettem annyi olajjal, hogy mindenhol olajos legyen a keverék, és alaposan összeforgattam őket.
Egy pici olaj a sütőedénybe is, az aljára annyi passata, hogy mindenhova jusson, végül a zöldségeket szépen belesorakoztattam a tepsibe, ahogy az a fotón is látható.
A tetejére szintén passata került, valamint egy leheletnyi olaj még, aztán alufóliával lefedve betettem a 180 fokos sütőbe, ahol alufóliával fél órát, anélkül pedig 40 percet töltött az étel.
TIPP:
Dúsítható feta sajttal, amit akár sütés előtt rejthetsz a zöldségek közé, akár sütés után morzsolhatod rá.
Minden recept azt tanácsolja, ne sajnáld az olívaolajat. Nincs is ezzel semmi baj, de ha túlzásba viszed, az se lesz jó.
Adhatsz a zöldségekhez padlizsánt is, ha kedveled, az nekem most kimaradt, inkább a burgonyát helyeztem előtérbe.
Köretnek is kiváló, de vegetáriánus főételnek sem utolsó. Ha köretként tálalod, adhatsz mellé csirkét, halat.
Nyugodtan készítsd elő előző este, így a következő nap gyorsan tálalható, akár vendégeknek is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése