2015. július 15., szerda

Savanyút a vödörbe!


Már mindent lehet hozzá kapni a piacon, úgyhogy arra bíztatok mindenkit, akinek van helye tárolni egy 20-30 literes műanyag hordót/vödröt, hogy bátran vágjon bele a vállalkozásba. Még csak nagyon hűvös hely se kell a tároláshoz. 


Hozzávalók, vagyis az arányok:

2 l víz
1/2 kg cukor
4 dl 20 %-os ecet
10 dkg só
2 kávéskanál szalicil
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál borkén
babérlevél, koriandermag, mustármag, egész bors
ha van: meggyfalevél, szőlőlevél


Elkészítés:
Természetesen itt a lé arányai fontosak, csak azt kell eldönteni, mennyi lébe akarja az ember beletuszkolni a zöldségeket, úgyhogy papír, ceruza, és tessék számolni!
A hozzávalókat összekeverjük. Beleöntjük egy vödörbe/hordóba, és beletesszük az alaposan megmosott, és ízlés szerint feldarabolt zöldségeket.
A zöldségeket nyomassuk le tányérral, ha szükséges, tegyünk rá nehezéket, hogy minden zöldség a lé alatt legyen, ne lógjon ki egyik se.
Hagyjuk állni néhány hétig. A vad, ecetes íz a napok múlásával kellemessé szelidül, minden nagyon finom, ropogós marad a lében, és egyáltalán... imádni való savanyúság ez!
A következő adagba szeletelt káposzta, zöldparadicsom, sárgarépa, karfiol, hagyma fog kerülni.


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy beírtad. A kávéskanál a mokkáskanál? sosem tudok eligazodni a kanálméretek között. gr-ra véletlenül nem mérted meg? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! A teáskanál, az az 5 ml űrtartalmú. Mokkáskanál mértékegységet már nemigen találsz így leírva sehol, az a 2,5 ml, mostanában divatosan fél teáskanálnak hívják :D Szóval a teáskanál pont a középső méret a mokkás és az evő közt.

      Törlés