2015. január 20., kedd

Bögrés mákos süti

Ez az a sütemény, amivel bárki viríthat egy jót akár a család előtt, akár a barátoknak, nem szükséges hozzá rutin, csak odafigyelés. Precíz mérés (nem olyan nehéz, a mértékegység egy csésze, szóval menni fog...), odafigyelés, amikor sül, ennyi a titok. Az összeállítása néhány perc mindössze, a sütés sincs fél óránál több, és napokig finom, szaftos sütemény a végeredmény. Ha dobálunk bele meggyet, még jobb, az tényleg sokáig frissen tartja. Feltéve, hogy nem fogy el az első órában...



Hozzávalók:

2 bögre (5 dl) liszt
2,5 dl tej
2,5 dl olaj
2,5 dl cukor
2 tojás
2,5 dl mák ledarálva
1 csomag sütőpor

Elkészítés:


A hozzávalókat alaposan összekeverjük (először a cukrot a tojásokkal, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, a sütőporos lisztet, végül a darált mákot), majd kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

A sütési idő függ a tepsi méretétől, ha egy nagyobb tepsiben vékonyabb rétegre terül el a massza, nyilvánvalóan kevesebb idő kell neki, mint például abban a doboz formában, amiben ma én sütöttem, és simán szendvicskenyeret megszégyenítő méretű süteményem lett. Ennek most kellett vagy 45 perc. Ha sütés közben úgy látjuk, hogy nagyon erősen barnul a tészta, takarjuk le egy fehér papírlappal, egy darab sütőpapírral vagy alufóliával. És egy jó tanács azoknak, akik böcsülettel végigolvassák a posztot: érdemes a belepotyogtatott meggyet egy késsel belenyomkodni a tésztába, és akkor nem jár úgy az ember, hogy minden meggy egy helyen van a sütiben.


2 megjegyzés: