2015. január 19., hétfő

Rizses hús

A rizses hús nem dekoratív étel, de nagyon finom, a magyar konyha klasszikusa, bár más konyhák is ismerik a hasonló ételeket. A lehető legegyszerűbben készíthető, azonban állagát eltalálni nem is olyan könnyű. A magam részéről - ha már választani kell - inkább kedvelem a szárazabb megjelenési formát, mint a szottyosat. Sajnos nemigen tudok mennyiségi tanácsokkal szolgálni, ki kell tapasztalni a hogyanját, és az a szomorú helyzet, hogy bár 35 éve főzök rendületlenül, időnként nekem sem sikerül eltalálni a helyes arányokat.


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb kockára vágva
1 nagy, vagy 2 kisebb fej hagyma apróra vágva
olaj vagy zsír

bors
pirospaprika
1 kis szál zellerzöld
rizs
1 paprika
1 paradicsom

Elkészítés:

A szokásos módon pörköltet készítünk, a felmelegített zsiradékon puhára dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. A hagymát az edénybe kerülésekor megsózom, így levet ereszt, hamarabb puhul, de puhulását még egy-két evőkanál víz hozzáadásával is lehet segíteni. Amikor zsírjára sül, hozzáadjuk a kockára vágott húst, nagy lángon körbepirítjuk a kockákat, majd hozzáadjuk a borsot, pirospaprikát, beledobjuk a paradicsomot és a paprikát, és a zellerzöld is nagyon jót tesz az ízének. Abból persze nem kell sok, elég 2-3 levélke is. Ha mindezek nincsenek kéznél, egy-két kanál lecsó is megteszi íesítésnek.
Kuktában tíz percig pároljuk a húst, majd kinyitjuk az edényt, és ha a hús már félig puha, hozzáadjuk a száraz rizst, felöntjük annyi vízzel, hogy szűken ellepje, visszatesszük az edény fedelét és még 6-8 percig főzzük az ételt. Utána elzárjuk alatta a gázt, de még lefedve pihentetjük egy darabig, addig a rizs az összes nedvességet magába szívja.
Időnként szoktam úgy is készíteni, hogy a magam által eltett paradicsomlével engedem fel a rizst, azt szívja magába, hát nem rontja el, az biztos.
Savanyúság szerintem elhagyhatatlan kelléke ennek az ételnek, és én szeretem vágott petrezselyemmel díszíteni, hogy némileg csinosabbá varázsoljam a kinézetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése