2014. szeptember 11., csütörtök

Kukorica lepényke


A recept évekkel ezelőtt került a birtokomba, amikor is a XIII. Vigyázz! Kész! Főzz! akciónak voltam háziasszonya, Zozó küldte be pályaműként. Azóta többször elkészítettem, és imádjuk. Egyrészt azért, mert villámgyorsan elkészül, és ez manapság igen nagy kincs. Másodszor mert finom. Harmadrészt pedig mert egészséges. 

Hozzávalók:

1 doboz kukoricakonzerv leszűrve
3 tojás szétválasztva
10 dkg füstölt sajt reszelve
1 teáskanál sütőpor
5 dkg sima liszt
5 dkg kukoricaliszt
só, bors
egy csomag petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl tej
egy kevés olaj a sütéshez
a lepények tetejére tejföl és reszelt sajt
 
Elkészítés:

A kukoricát a tojássárgákkal, a reszelt sajttal, fokhagymával és a tejjel együtt a turmixgép poharába öntöm, simára turmixolom. A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verem. Egy edényben összekeverem a kétféle lisztet a sütőporral, majd hozzáöntöm a kukoricás keverékhez, jól elvegyítem benne. Só, bors, petrezselyemzöld is ekkor kerül a tésztába. Ezután kis adagokban hozzáadom a masszához a tojásfehérje habot, könnyed, laza mozdulatokkal, hogy lehetőleg ne törjön össze, de alaposan elkeveredjen a tésztában. Egy nagy teflonedényben egy kevés olajat forrósítok, és kis merőkanállal egyforma adagokat teszek bele. (Nem kell, hogy ússzon az olajban, elég, ha egy vékony rétegben fedi az olaj a serpenyő alját.) Lassú tűzön sütöm a palacsintákat. Ha megjelennek a tetejükön az apró buborkékok, és már szép színe van az aljának, megfordítom őket, készre sütöm a második oldalt is, és jöhet a következő adag tészta. Tejföllel, reszelt sajttal tálalom. Az asztalnál ötleteltünk, lehet erre paradicsomos salsát halmozni éppúgy, mint mondjuk hagymás-gombás ragut.

4 megjegyzés:

  1. Isteni volt! Igaz, hogy a kukoricaliszt és a füstölt sajt hibádzott, helyettük gouda és tk. búzaliszt, de még így is fincsi! Ja, és nagyon gyors recept, ami nem mellékes! Köszi, Éva!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a kukorica liszttől kicsit ropogósabb lesz, a füstölt sajtot gondolom, nem kell magyarázni :D de örülök, hogy ízlett! köszi, hogy vetted a fáradságot, hogy megírd!

      Törlés
  2. Mikolai Erzsébet2017. 05. 14. 20:30

    Kedves Éva !
    A kukoricakonzerv mekkora adag,mert kicsitől a nagyig mindenféle van ?
    köszönöm a segítséget !
    üdv.Mikolai Erzsébet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi, a kisebb dobozt szoktam venni, úgy emlékszem, valamivel kevesebb, mint 30 deka.

      Törlés