2014. szeptember 10., szerda

Csokoládétorta

Csak így egyszerűen: csokoládétorta. Nem csodálkoznék, ha a tegnapi Facebookos komment cunami után ez lenne a blog legolvasottabb bejegyzése. Megjegyzem, méltán lenne az.
Tegnap egy rémes helyzet után, mikor már az ijedtség után csillapodott a lábam remegése, azt mondtam magamnak, ezt csak valami nagyon csokoládéssal lehet helyrehozni. Így született a torta, a receptjét már meg nem mondom, mikor, honnan szereztem, a gépemen várakozik régóta, azzal a címmel, hogy nagyonjocsokitorta.doc. Hát mi tagadás... ez brutálisan jó csokitorta, valóban. 



Hozzávalók:
1 csésze = 2,5 dl

1 nagy méretű tojás (vagy két kicsi)
1 csésze kristálycukor
6 dkg tejföl
1/4 csésze étolaj
1,5 teáskanál vanília kivonat
1/2 csésze presszó kávé langyosan vagy hidegen
1/2 csésze cukrozatlan kakaópor átszitálva
1 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só

a ganache-hoz

25 dkg jó minőségű csokoládé
3/4 csésze tejszín
tonkabab

Elkészítés:

A tojást alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, vaníliát. Jöhet hozzá a kakaópor és a kávé. Keverjük a masszát csomómentesre. A lisztbe keverjük bele a szódabikarbónát, sót, sütőport, adjuk a folyékony anyagokhoz, ezzel is vegyítsük el.*
Egy 20x20 centis tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ne használjunk nagyobb sütőedényt, mert lapos lesz a tészta. Megfelelő még hozzá a 18 cm-es tortaforma is. Jénaiban is süthetjük, ha van ilyen viszonylag kicsi darabunk. Öntsük a masszát az előkészített formába, rázogassuk meg, hogy az esetleges légbuborékok távozzanak, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 20 perc kell neki, de mielőtt kivesszük, feltétlenül szúrjunk a közepébe egy fogpiszkálót vagy hústűt, és ellenőrizzük le, hogy nem nyers-e a tészta.

Amíg sül a sütemény, készítsük el a ganache-t a tetejére. A tejszínt melegítsük majdnem forrásig, tördeljük bele a csokoládét, és már a tűzről levéve keverjük el erőteljesen a tejszínben az olvadó csokoládét. Végül én belereszeltem egy szem tonka babot, nyilván ha nincs ilyen flancos cucc otthon ez elhagyható. Fényes, folyós krémet kell kapnunk. 

Ha kisült a torta, tegyük rácsra, hogy kihűljön. Közben négyrét hajtogatott alufóliából készítsünk két hosszú csíkot, ezt tegyük a tepsibe keresztben, amiben a süti sült. Ha a tészta már hideg, tegyük vissza a tepsibe, és öntsük rá a szintén lehűlt ganache-t. Ez azért jó, mert egyrészt a tepsi megtartja a csokikrémet, nem folyik szanaszét, másrészt a fóliacsík segítségével kiemelhetjük a tortát a formából. Ez fóliacsík nélkül biztosan nem sikerül, és én a magam részéről biztosan nem szeretném késsel vagdosni a tortát a jó kis teflonos formámban, összekaristolva esetleg, amikor kiveszem a szeleteket. Sóval jó ez a fóliás trükk, higgyetek nekem!
Hűtőben hagyjuk a ganache-t megdermedni, de fogyasztani mindenképp szobahőmérsékleten ajánlom a csokitortát, nem hűtőhidegen. 


* Ugye világos, hogy ez mindösszesen két edény használatát jelenti? A továbbiakban sincs vele több koszolás. 

5 megjegyzés:

  1. Ez igen, a legnagyobb elismerésem, tuti megsütöm:-))))

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom kibírom-e a hétvégéig? Éva

    VálaszTörlés
  3. Drága Éva! Ki tudja hányadszor sütöm, de ez a süti -azon túl hogy mennyei- megunhatatlan!

    VálaszTörlés
  4. Drága Éva! Ki tudja hányadszor sütöm, de ez a süti -azon túl hogy mennyei- megunhatatlan!

    VálaszTörlés