2014. április 22., kedd

Kolbászhússal töltött, baconbe csavart szűzérme

Nem tudom, mások konyhájában hogy van ez, nálunk a szűzérme ünnepi étel. És nem elsősorban az ára miatt. Az alábbi recept jól variálható, tölthetjük gombával, májas töltelékkel, de el tudom képzelni kuszkuszos-gyümölcsös béléssel is. Elkészítése könnyű, előkészíthető előző nap is, egyszóval ideális ünnepi recept.


Hozzávalók:

egy egész szűzpecsenye, lehártyázva
fél kiló kétszer darált sertéshús
egy csomag bacon
(opcionális: néhány szelet libamáj)

bors
fokhagyma
pirospaprika

Elkészítés:

A szűzpecsenyét vágjuk fel úgy, hogy egy nagy, kiteríthető lapot kapunk. Én megkértem a hentesemet, hogy szúrja fel, de letorkolt, hogy ha tölteni akarom, akkor inkább kiteríti nekem. Hálás voltam érte. Óvatosan klopfoljuk meg a húst, ekkor így fog kinézni:A szalonnát rakosgassuk egymás mellé egy nagy darab alufóliára, helyezzük rá a húst. A darált húsból, fokhagymából, sóból, borsból és pirospaprikából gyúrjunk kolbászhúst. Itt az ízlésünk játssza a főszerepet, készítsük olyan fűszeresre, ahogyan a legjobban szeretjük. Ezzel a töltelékkel kenjük meg a szűzpecsenyét, de amikor ráhalmozzuk a tölteléket, gondoljunk arra is, hogy ezt majd fel is kell tekernünk és rögzíteni is tudni kell, szóval ne vigyük túlzásra a töltést. Csavarjuk fel a szűzpecsenyét, nyitott oldalával lefelé helyezzük a szalonnaágyra. Volt itthon karácsonyról egy kis darab libamáj, azt felszeleteltem és a hús tetejére fektettem.


A szalonna szeletekkel betakartam a májas húst, szaloncukorszerűen betekertem az alufóliába, és betettem a 180 fokos sütőbe. Kb. egy óra múlva lebontottam róla a fóliát és ropogósra sütöttem a tekercset. Petrezselymes újkrumplival, savanyúsággal tökéletes.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése