2013. augusztus 21., szerda

Kuszkusszal töltött csirkerolád

Zseniális. Finom, variálható, mutatós, nem is túl drága. Egyetlen hibája talán az, hogy nem gyors, de gyakorlottabb háziasszonyoknak nem nagy kihívás, kevésbé gyakorlottak meg bátran szánják rá a időt, mert megéri. Ünnepi asztalra is kiváló. A recept a GoodFood augusztusi számából való.


Hozzávalók:
2 csomag szeletelt bacon
2 db csirkemell filé
10 dkg kuszkusz
1,5-2 dl forró húsleves
10 dkg aszalt sárgabarack
egy marék mazsola
egy marék fenyőmag (ez el is maradhat, különösebb ízélményt nem adott az ételhez)
egy csomag petrezselyemzöld
2 evőkanál friss menta
1 tojás
só, bors
5 dkg vaj

Elkészítés:
A húslevest forrósítsuk fel, öntsük a kuszkuszra, fedjük le. A barackot aprítsuk fel, járjunk el ugyanígy a mentával és a petrezselyemmel. A csirkemelleket lapjában vágjuk vékony szeletekre, klopfoljuk ki őket kíméletesen, és enyhén sózzuk meg a szeleteket. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben óvatosan pirítsuk meg, majd tegyük félre hűlni. Ezután fogjunk egy nagy fóliát, arra fektessük rá a szalonna szeleteket, készítsünk egy téglalap alakú "ágyat" a húsnak. A szalonnák egy picit fedjék egymást. Ezután rakjuk ki a téglalapot a hússal úgy, hogy körben mindenhol maradjon egy kevés hely szabadon. Ezután halmozzuk az egyik oldalára a tölteléket, amit a következőképpen készítettünk el: A megpuhult kuszkuszhoz adjuk hozzá az aszalt barackot, mazsolát, fenyőmagot, petrezselymet, mentát, borsot, a vaj felét és a tojást, keverjük el az elegyet. Igyekezzünk annyi tölteléket a húsra adagolni, hogy se kevés, se sok ne legyen. Tudom, könnyű ezt mondani, én is most csináltam ilyet először, úgyhogy próbálkozni kell. Mivel más mennyiségeket használtam, mint amit az újság írt, nekem is lutri volt, sikerül-e eltalálnom a mennyiségeket.
Végül csak egy kevés töltelék maradt ki, de az értékes fenyőmagot és barack darabokat kimentettem belőle. Utolsó lépésként a szalonnákat a rövidebb oldalon hajtsuk be (mint a bejglinél a tészta rövidebb oldalát, ami megakadályozza, hogy a töltelék kifolyjon), aztán pedig a fólia segítségével tekerjük fel a húst egy csinos roláddá. Az enyémnél nem ártott volna, ha van még egy csíknyi szalonnaréteg, bár így is összeért a henger, de célfotós volt a dolog. A fóliát alaposan tekerjük meg, hogy egy szoros csomagot kapjunk, és ha van időnk, fél-egy órára tegyük vissza a tekercset a hűtőbe, hogy kicsit visszadermedjen a szalonna és a hús. Ha erre nincs időnk, akkor 180 fokra előmelegített sütőben süssük az ételt 30 percig, majd távolítsuk el a fóliát a húsról. Ez könnyű lesz, hiszen a szalonna rendesen megzsírozza a fóliát, tehát nem fog ráragadni semmi. Fólia nélkül süssük még 15-20 percig a tekercset, hogy a szalonna szép piros legyen. 10 perc pihentetés után szépen lehet szeletelni.
Gyakran fogok ilyet készíteni, a tölteléket lehet zöldségekkel, gombával, sajttal variálni.

Nehézségi fok:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése