2013. május 17., péntek

Lassan sült tarja

Már-már kínosan érzem magam, amiért receptnek nevezem az alább következőket. Arra gondolok elsőre, hogy húst sütni mindenki tud. Aztán eszembe jut, hogy ha csak a magam példáját nézem, már akkor sem igaz a tézis, tehát húst sütni nem tud mindenki. Akkor pedig abszolút hasznos lehet másnak is, ha leírom, hogyan készül ez a tarja. Mert én évekig féltem a hússütéstől, vagy nyers maradt, vagy kiszáradt, mindig volt valami baja. Rozi barátnőm zseniális egyben sült tarját varázsol mindig, ám amikor én kipróbáltam az ő pofonegyszerű módszerét, nekem az se sikerült. Húst sütni márpedig meg kell tanulnom, hiszen választott életmódom, a paleo alfája és omegája a húsevés. Nyersen meg annyira mégse... A megoldást valószínűleg egy jó edény jelenti. Nos, nekem van egy csodás kerámia fedeles tálam, abban minden zseniálisan finom puha lesz, úgyhogy most is ehhez folyamodtam, és lőn, a "csoda" megtörtént.

Hozzávalók:

fejenként egy szelet csontos tarja, két ujjnyi vastag
só, bors, fokhagyma

Elkészítés:

A tarját csontján süssük, mert az mindig ízletesebb, mint a csont nélküli. Mossuk meg a húst, papírtörlővel töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk meg alaposan, ne felejtsük el, hogy vastag a hús,  ha csak megmutatjuk neki a fűszereket, ízetlen lesz. Egy gerezd fokhagymát pépesre vágtam egy deszkán, a péppel szépen bemasszíroztam a húst. Beletettem a sütőedénybe, öntöttem alá egy gondolatnyi vizet, rátettem az edény fedelét, és betettem a sütőbe 160 fokra, 2 órára. Az alatt az idő alatt rá se néztem, amikor pedig letelt a két óra, egy porhanyós, szaftos hússzeletet találtam az edényben. Bármilyen körettel, de leginkább salátával nagyon ajánlom.

6 megjegyzés:

  1. És semmi zsíradék alá? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi. Én nem szeretem a zsíros húst, épp ezért boldogan üdvözöltem, hogy így minden általam fölöslegesnek ítélt zsiradék kisült a húsból. De víz azért kellett alá

      Törlés
  2. De szeretnék én is ilyen húst sütni!!!
    Milyen az az edény, van márkája? Hol kapható?
    Húsom már van!
    Örülnék, ha megírnád.
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, ezt egy azóta bezárt bútorboltban vettem, a konyharészlegen, egyszerű kerámia edény, jól illeszkedő tetővel. Bármilyen sütőedényben el lehet készíteni szerintem.

      Törlés
    2. Köszönöm.
      Edényem is van hozzá akkor, szeretem a kerámia edényeket.Olyan jókat sütsz és főzöl, most nézegetem a blogjaidat!Nagyon-nagyon ügyes vagy...és az üveg-dolgaid!!!!
      De elfogadnék egy párat!A fiam szeretne venni tiffany lámpákat!
      Marika

      Törlés
    3. Ó, köszönöm:) Megrendelésre készítek lámpákat, állok rendelkezésetekre:)

      Törlés