2013. május 18., szombat

Spárga brüsszeli módra

A hét elején láttam az RTL reggeli műsorában Mautner Zsófi Ízes élet című műsorát, tőle kölcsönöztem a receptet. Amikor néztem a műsort is gondoltam, hogy ez az étel remek lehet, de azt nem mertem remélni, hogy a sütőben sült spárga ennyire finom. Így aztán mélyen egyetértek Zsófi egy mondatával, miszerint fél kiló spárgát még egy nő is könnyedén meg tud enni. Jelentem: simán!Hozzávalók:

50 dkg fehér spárga, lehetőség szerint friss, nem fás
3 félig főtt tojás, legjobb akkor, ha a tojások közepe még nem főtt meg teljesen keményre
5 dkg olvasztott vaj
fél citrom leve és héja
egy csomag petrezselyem
só, bors
2 szál újhagyma

Elkészítés:

A spárgát tisztítsuk meg: vágjuk le a fás végeit, és a fej alatt néhány centiméterre hántsuk le a külső héját. Ez zöld spárgánál elhagyható. Tegyük a spárgasípokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg olvasztott vajjal a tetejüket, sózzuk, borsozzuk, és egy csipet cukorral is meghinthetjük. Ez tényleg csak egy csipet, hogy a karamellizálódást elősegítse. Természetesen elhagyható, ha egyáltalán nem eszünk cukrot. Tegyük a tepsit 180 fokra 20 percre a sütőbe. Közben főzzük meg a tojásokat olyan módon, hogy a közepük még egy picit lágy legyen. Vágjuk darabokra hámozás után. Aprítsuk fel a petrezselymet és a zöldhagymát. A tojásokat tegyük egy tálkába, öntsük rá az olvasztott vajat. Ennek mennyiségét szintén a kedves olvasóra bízom, én viszonylag szűkmarkúan bántam a vajjal, tekintve, hogy a paleo életmód nem repes érte, én meg azt mondom, hogy időnként néhány deka vaj nem fog végleges romlásba dönteni. Hozzáadtam a petrezselymet, borsoztam és összekevertem. Végül a megsült spárgákat tányérra rendeztem, ráhalmoztam a tojás"salátát" és megszórtam karikára vágott újhagymával. 

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban ajánlom figyelmetekbe Váncsa István remek írását az origoról a spárgával kapcsolatban.


2 megjegyzés:

  1. Ki kéne lassan derítenem az igazságot, miszerint vajon én szeretem-e a spárgát? Mert fogalmam sincs.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem szereted sütve.

    VálaszTörlés