2025. július 27., vasárnap

Karfiol lengyelesen - az étel, amely minden karfiolimádót elvarázsol

Amikor szezonja van a karfiolnak, vagy szezonon kívül nem túl drága, érdemes tartani a hűtőben belőle, mert nagyon változatosan használhatjuk fel. Nemcsak leves készülhet belőle, de főétel is, mint ez a prézlis, tejfölös finomság.
Amilyen végtelenül egyszerű elkészíteni, és amilyen végtelenül egyszerű tulajdonképpen maga az étel is, annyira jóízű, ez is tipikusan az a comfort food, amit az ember elkészít, fogja a tányért, és minden pillanatát élvezi az étel bekanalazásának.


Hozzávalók:

1 fej hófehér, tömör karfiol
kb. 30 dkg zsemlemorzsa ízlés szerinti mennyiségben
2-3 dl 20 %-os tejföl
fél dl olaj

szerecsendió

Elkészítés:
A karfiolt nagyobb rózsákra szedem, alaposan átnézem, nincs-e benne kártevő, megmosom, és sós vízbe teszem főni. Amikor megpuhult (de nem péppé főtt!), szűrőkanállal átraktam egy sütőtálba, alaposan megszórtam az előzőleg olajban megpirított prézlivel, gazdagon meglocsoltam tejföllel. 
A zsemlemorzsa mennyiségénél érdemes előre gondolkozni: ha valaki olyan beállítottságú, mint én, hogy képes a tűzforró pirított prézlit suttyomban alaposan megdézsmálni, inkább előrelátóan többet pirítson, mint amennyi a karfiolra kell. 

200 fokos sütőben átforrósítottam. Tálaláskor még meg lehet hinteni egy kis pirított zsemlemorzsával. Köretnek is kiváló, de önálló ételként is bármikor jöhet, nekem akár hidegen is.


TIPP:
Ha gazdagabban szeretnénk kínálni, készíthetünk  sajtos besamel mártást (5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, só, szerecsendió, 5-7dkg reszelt sajt), a tálba szedett karfiolt azzal locsoljuk meg, mehet rá a pirított zsemlemorzsa, úgy sütjük meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése