Van az a nap, amikor az ember nem akar sokat pepecselni a konyhában, még én se, pedig én elég sok őrültségre vagyok hajlandó, ha sütésről, főzésről van szó. Ilyenkor jól jön valami egyszerű, de házias sütemény.
Ez a túrós, gyümölcsös finomság pontosan ilyen napokra való: tészta szuttyongatás, dagasztás nélkül, mindent csak szépen rétegezünk a tepsiben, aztán a sütő elvégzi a többit. Olyannyira, hogy tegnap olyan fél 7 körül értem haza, negyed 8-kor álltam neki összeállítani a sütit, és a férjem a bableves után már ezt ette második fogásként. Emberes adag lett, egy-két napig most van mit enni édességként 😀
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
50 dkg túró
1 csomag sütőpor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
kb. 15 dkg vaj
fél liter tej
5 db nektarin, de jó bele egy doboz barackkonzerv is lecsepegtetve, összevágva
Elkészítés:
20 dkg porcukor
50 dkg túró
1 csomag sütőpor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
kb. 15 dkg vaj
fél liter tej
5 db nektarin, de jó bele egy doboz barackkonzerv is lecsepegtetve, összevágva
Elkészítés:
Kimértem a hozzávalókat, összekevertem a lisztet, a cukrot és a sütőport. Egy 24x39 cm-es tepsit* vastagon kikentem vajjal. Beleszórtam a lisztes-cukros keverék kétharmadát. Rámorzsoltam a fél kiló túrót.
Ráterítettem a kockákra vágott nektarint. (Ha szereti a család, gazdagíthatjuk mazsolával is a tölteléket.)
A maradék egyharmad lisztes keverék következett.
A tojásokat habosra kevertem egy zacskó vaníliás cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet. A tojásos tejjel meglocsoltam a tepsi tartalmát. Egy villával kicsit megmozgattam a tésztát, hogy a tej le is tudjon folyni a lisztes keverékbe, de főleg, hogy ne maradjon lisztes rész úgy, hogy nem takarja tej.
A tepsi kikenése után megmaradt kb. 10 dkg vajat egyenletesen rátördeltem a keverék tetejére. 170 fokos sütőben 35 percig sütöttem a süteményt.
Langyosan a legfinomabb, és még másnap is remek, már ha marad belőle...
* Ha 1-2 centivel nagyobb a tepsi, az nem baj, kisebb ne legyen, mert nagyon vaskos lesz a süteményünk.
TIPP:
Készítheted sárgabarackkal, meggyel, szederrel, nektarinnal, minden puhább gyümölcs alkalmas ehhez a recepthez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése