2025. március 4., kedd

Ranch szósz, a legnépszerűbb salátaöntet

Amennyire tudom, ez a legnépszerűbb salátaöntet széles e világon, hacsak a tahinis mártások meg nem előzik, de hogy Amerikában mindenki tudja, mi az a ranch sauce, az egészen biztos. Története elég érdekes, most nem írom le, ha rákeresel, megtalálod. Mindenesetre egy Steven  Henson nevű vízvezeték-szerelő találta ki, és 1992 óta Amerika legkelendőbb saláta öntete.

Salátákra, sült krumplihoz, zöldséghasábokhoz, tortillába, csirkeszárny mellé mártogatósnak mindig jó választás, és nem túl bonyolult az elkészítése sem.

A legtöbb recept (megszámlálhatatlanul sok van amúgy) íróval készíti a szószt, nekem most nem volt itthon, de egyébként az Aldiban, a Lidlben is lehet kapni dobozosat. Szerintem meg a tej éppen megfelelő higításnak, és mivel egy kevés citromlevet is szoktam beletenni, így az ízhatás hasonló az íróéhoz.


Hozzávalók:
2 púpos evőkanál majonéz
2 evőkanál görög joghurt
2 evőkanál tejföl
pár csepp citromlé
őrölt bors, ízlés szerint nyilván, de nagyon jól áll neki a sok bors
1 mokkáskanál vöröshagyma por (nem vöröshagyma só, csak őrölt hagyma, Ázsia boltban mindig kapható, és persze a Culinarisban is)
1 mokkáskanál fokhagyma por (ez se sós granulátum, hanem sima fokhagyma őrlemény)
néhány csepp Tabasco (elhagyható)
apróra vágott snidling, petrezselyem, kapor (ez utóbbit én ugyan szeretem, a családom nem annyira, úgyhogy kihagytam, és inkább több snidlinget aprítottam bele)
egy kevés író vagy tej szükség szerint

Elkészítés:

Csak keverd össze a hozzávalókat, korrigáld az ízeket úgy, ahogy neked a legjobban bejön, az íróval/tejjel pedig érd el a kívánt állagot. Én ma tortilla tekercsbe készítettem, nem akartam, hogy nagyon folyékony legyen, de egy saláta tetejére már inkább a hígabb változatot készíteném.

Hűtőszekrényben 3-5 napig nyugodtan eltarthatod.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése